Mamás alvást a babának

Kellő elővigyázatossággal az édesanyákkal való együtt alvás biztonságos és rendkívül hasznos lehet a csecsemők szempontjából

Kellő elővigyázatossággal az édesanyákkal való együttalvás biztonságos és rendkívül hasznos lehet a csecsemők szempontjából – állítja James McKenna, a Notre Dame Egyetem biológiai antropológusa, aki a hirtelen bölcsőhalál (SIDS) világszerte elismert szakértője.

baba_viraggal5

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának (AAP) szakértői március 26-án publikált kutatásuk során a hirtelen bölcsőhalál előfordulási arányait vizsgálták meg 1994, vagyis a Back to Sleep program elindítása előtt és után. A program célja az volt, hogy a szülőket arra ösztönözze, kisgyermekeiket inkább háton, mint hason altassák. Az AAP szakértői szerint az együttalvás minden esetben kerülendő és veszélyes.

"Az AAP egyen programjából világosan látszik, hol bukik meg a nyugati típusú központosított egészségügyi gondolkodás, amelynek gyakorlói sosem tanulnak a saját hibáikból – nyilatkozta McKenna – Minden édesanya és csecsemő különböző, tehát nincs mindenki számára elfogadott orvosi gyakorlat: az együttalvás igenis lehet biztonságos és rengeteg előnnyel járhat, ha körültekintőek vagyunk."

"Ha az édesanya szoptat, nem túlsúlyos és csak a gyermekével osztja meg az ágyat, aki a hátán fekszik, akkor az együttalvás semmiféle veszélyt nem jelent. A dohányos, székben és kanapén alvó anyukák, akik hason fektetik gyermeküket azonban még véletlenül se aludjanak együtt a csecsemővel."

McKenna szerint az AAP sokat árt azzal, hogy elrettenti az együttalvástól azokat az édesanyákat is, akik teljesen nyugodtan és biztonságosan aludhatnának együtt gyermekeikkel. "A biztonság természetesen elsődleges szempont kell, hogy legyen, de az amerikai anyákat is meg lehetne tanítani arra, hogyan vigyázhatnak gyermekükre akkor is, ha mellette alszanak."

baba67

"Az együttalvásnak rengeteg pozitív hatása van: az anya-gyermek kapcsolat sokkal szorosabbá válik általa és a csecsemők is nyugodtabban alszanak, ha édesanyjuk érezhető közelségében töltik az éjszakát."

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: