Kiszáradhat a baba a rotavírustól

A rotavírus-fertőzés egy hasmenéssel, hányással járó vírusos betegség. A legveszélyeztetettebbek a hat és huszonnégy hónapos babák

Óvodáskor végére szinte minden gyerek átesik rajta, de leginkább a legkisebbeket veszélyezteti: a hat és a huszonnégy hónap közötti gyerekek a legveszélyeztetettebbek. Minél kisebb a baba, annál nehezebb a folyadékutánpótlás, ami ebben az esetben kulcsfontosságú, különben kiszáradhat a beteg.

Nagyon fertőző betegség, életkortól függetlenül az egész családot elkaphatja, életkortól függetlenül. Többször is áteshetünk a fertőzésen, azonban az életkor előrehaladtával az újrafertőzések hatására szervezetünk egyre ellenállóbb lesz és a tünetek is enyhülnek. Felnőttkorban akár tünetmentesen is áteshetünk egy fertőzésen.

Tünetei

Pár napos lappangási idő után gyorsan jön a vizes hasmenés és az intenzív hányás, akár óránként kétszer is. A tünetek akár három-hét napig is tarthatnak.

A vírus nagyon ellenálló, tárgyakon napokig képes túlélni.

sejt18

Az oltás a legsúlyosabb hasmenéses-hányosos betegéset okozó rotavírus-törzs ellen véd. Ez azt jelenti, hogy egy enyhébb lefolyású rotavírusos fertőzést elkaphat az oltott gyermek is.

A kiszáradás tünetei

– a gyermek bágyadt, elesett, csendes.

nincs étvágya

– vizelete a szokásosnál kevesebb, sötét színű

– szája száraz, nyelve lepedékes

szomjas

– szeme karikás, beesett

csecsemőknél a kutacs besüppedt

baba63

Kezelés

Csecsemőkorban, akár két éves korig általában szükség van kórházi kezelésre, ahol infúzióval pótolják az elveszett folyadékot és ásványi anyagokat. Megfelelő infúziós kezelés következtében gyorsan gyógyulnak a kis betegek.

Ha otthon  ápoljuk a beteget, javasolt írni a beadott folyadék mennyiségét. Kapható a gyógyszertárakban ún. rehidratáló folyadék, amely tartalmazza a szervezet egyensúlyához szükséges ásványi anyagokat és sókat. Cukros üdítőket ne adjunk a betegnek, mert a cukor tovább fokozhatja a hasmenést. Ha nagyon gyakran és még  a víztől is hány a gyermek, akkor kortyonként, néhány perc szünetet tartva itassuk őt. Ha még szopik a baba, ezt folytassuk minél gyakrabban!

Semmiképpen ne adjunk se hányáscsillapító gyógyszert (ez aluszékonnyá teszi a gyermekeket, ami megnehezíti a folyadékbevitelt), se székletfogó gyógyszereket, mivel a vírus a széklettel ürül, tehát a gyógyszer megakadályozza ezt a folyamatot.

A szilárd ételeket a gyógyulás előrehaladtával folyamatosan vezessük be, nehogy újra jelentkezzen a hasmenés.

Megelőzni nagyon nehéz a betegséget. Természetesen az általános higiéniás szabályokat be kell tartani mindig, de a rotavírus meglehetősen agresszív, így ez nem feltétlenül elegendő.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: