Kismama masszázs szoptatási időszakban

A várandósmasszázs nem csupán a várandósság hónapjaiban nyújt fizikai-pszichikai kísérést a kismama számára.

A várandóssághoz hasonlóan ebben a különleges időszakban is csak speciális masszázst kaphatnak az anyák. A masszázs, amellyel Halász Katalin dolgozik tökéletesen alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, az új élethelyzet okozta feszültség oldására, és a szoptatás fizikai terhelése kapcsán esetlegesen megjelenő hátfájdalmakat is képes vele kezelni, továbbá a szülés utáni fizikai visszaállást is felgyorsítja.

Amikor megszületik a baba, lezárul a várandósság korszaka. A szoptatással a baba-mama kapcsolatában új fejezet kezdődik, a kismamára ekkor más jellegű fizikai teher nehezedik. A szoptatási időszak kezdetekor a mama még nem teljesen heverte ki a szülés megpróbáltatásait, így fizikailag is fáradt lehet még.

A mell súlya is nő, elkezdődik a tejtermelés, és ezzel sokaknak a csuklyás izom és lapocka környéke fájdalmassá válik. Az ideális szoptatási pozíció megtalálása sem mindig sikerül elsőre. A szoptatási időszakban végzett speciális masszázs mindezen problémákra ad gyógyírt.

„A masszázs a fizikai tünetek kezelése mellett pszichikai támaszt is nyújthat ebben az élményekben gazdag, de megterhelő időszakban. A baba és mama közt ebben az időszakban szoros fizikai és pszichikai kötelék alakul ki, ezért a masszázsra érkezhet a kismama egyedül is, de viheti magával babáját is” – mondta Halász Katalin, gyógymasszőr.

kismamamasszazs

„Nálam az sem jelent akadályt, ha szoptatni szeretne a kismama masszázs során. Tulajdonképpeni pszichikai feltöltődés órája ez az idő, miközben az izomcsomók, izomgörcsök oldása is helyet kap.”

A kezelés során a karok, lábak is masszírozásra kerülnek, azaz a terhesség során alkalmazott speciális várandósmasszázs elemei térnek vissza. Ennek oka, hogy a test hasonlóan érzékenyen reagálhat, mint a terhesség során. Az erek túlterheltek, a vízháztartásban sincsen még teljes egyensúly.

Abban is azonos a szülés előtti és a szoptatás idején alkalmazott masszázs, hogy mindkét esetben különös figyelmet kell fordítani a masszázs közbeni pozícióra. Míg a várandósság idején a pocak növekedése igényel speciális testhelyzetet, a szoptatás során a mell megnagyobbodása által van szükség a kényelmes pozíció megválasztására.

A speciális masszázsnak köszönhetően nincsen fizikai korlátja, hogy a szülés után mennyi idővel kezdheti vagy folytathatja a masszázst a mama. A kezelés gyakorisága az anyán múlik – akár hétről-hétre folyamatként végigkísérheti a szoptatási időszakot ez a masszázs.

Forrás: