Kisgyermekkori viselkedési zavarok: recept helyett együttgondolkodás

A sok család számára komoly stresszt jelentő kisgyermekkori érzelmi- és viselkedésszabályozási zavarokra (regulációs zavar) kínálnak hatékony prevenciós és intervenciós módszert a Dr. Rose Magánkórházban.

  • A regulációs zavarok korai kezelése a gyermek későbbi egészségére, pszichoszociális fejlődésére is hatással van
  • A konzultációkon a specialista a szülővel együtt, a gyermek jelenlétében keresi meg a problémák okát
  • A módszert jellemzően a gyermek 3 éves, legfeljebb kisiskolás koráig alkalmazzák

A közelmúltban elindított, integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultációkon a problémák okainak feltárása az együttgondolkodáson, beszélgetésen alapul, és minden esetben a gyermek jelenlétében történik. A regulációs zavarok korai kezelése a gyermek későbbi egészségére és pszichoszociális fejlődésére is hatással van, ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. A Dr. Rose a felnőtt páciensek mellett a gyerekek számára is komplex egészségügyi ellátást kínál barátságos, szorongásmentes és biztonságos környezetben, 11 specializált gyermekgyógyászati szakterületen a bőrgyógyászattól a szemészetig.

A regulációs zavarok kezelésével foglalkozó konzultáció, a kötődéselméleten és a rendszerszemléleten alapuló, interakció-fókuszú prevenciós módszer. A dr. Tory Vera gyermekgyógyász által vezetett konzultációk a korai érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák, kapcsolati nehézségek enyhítését, kezelését célozzák meg.

„A konzultációt mindig orvosi kivizsgálás előzi meg, hogy a pszichés komponens feltárása előtt meggyőződjünk róla, nem organikus ok, elváltozás áll a tünetek hátterében. Ha kizártuk a szervi problémát, elkezdhetjük a többnyire 3-5 alkalomból álló konzultációsorozatot. Rendkívül sokat számít, hogy ezen a szülők mellett a gyermekek is végig jelen vannak, játszanak, látszólag nem is figyelnek, de időnként mégis spontán reagálnak az elhangzottakra. Az egyik alkalommal egy traumatikus élmény felidézése után a gyermek odament az édesanyjához és megsimogatta, ebből is érzékelhető, hogy a legkisebbek is ösztönösen megértik, átérzik az érzelmeket” – hangsúlyozta dr. Tory Vera, a Dr. Rose Magánkórház gyermekgyógyásza.

A csecsemők és kisgyermekek egy bizonyos hányada olyan viselkedési problémákat mutat, amelyek intenzitásukban és tartósságukban eltérnek az átlagtól. A kutatók becslése szerint a csecsemők mintegy 5-10 százalékánál kialakul, vagy már születésétől fogva létezik regulációs- vagy viselkedésszabályozási zavar. 

A regulációs zavar nem más, mint érzelmi és viselkedésszabályozási rendellenesség csecsemő és kisgyermekkorban, amely sokszor megnehezíti a harmonikus szülő-gyermek kapcsolatot; jelentkezhet már a korai csecsemő- vagy kisdedkorban, de a problémák akár a kisiskolás korig is elhúzódhatnak. Leggyakoribb megjelenési formái a sírás, a krónikus nyugtalanság, az alvászavarok, a táplálási nehézségek, a székrekedés, az erős dac, a kontrollálhatatlan dührohamok, a heves szeparációs szorongás, esetleg testvérféltékenység. Később ehhez társulhat a társakhoz való kapcsolódás, a koncentrálás és az ingerfeldolgozás nehézsége.

„Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a szülők tele vannak szorongással, hogy vajon mindent jól csinálnak-e a gyermek életének első éveiben, mi tekinthető még normális fejlődési folyamatnak és mi az, amivel szakemberhez kell fordulni. Egy-egy probléma felmerülése esetén sok szülő automatikusan arra gondol, hogy ő rontott el valamit, esetleg valamilyen betegség, elváltozás áll a háttérben. Pedig a viselkedési zavarnak többnyire nem szervi oka van, és a szülő sem hibás. Ezeken a beszélgetéseken nem is a »hibákat« keressük, hanem azokat a rejtetten meghúzódó okokat, »elcsúszásokat«, amelyek a zavar hátterében állnak” – tette hozzá a szakember.

A konzultációk fontos eleme a video feedback: felveszik a gyermek és a szülő reakcióit, viselkedését bizonyos szituációkban, például etetés, vagy játék alatt, és később a találkozón a szakemberrel együtt nézik vissza a felvételt, mely sok mindenre rávilágít, rendkívül hatékony a konzultációk során. A visszacsatolás, – ami lehet pozitív vagy negatív is -, hozzásegíti az anyát, hogy tudatosítsa és feloldja a benne lévő gátlásokat. Ez sokszor a probléma megoldását is jelenti, hiszen a babák is »ráállnak« az anya rezgéseire, így a szorongás bennük is oldódik.

Kifejezetten gyakoriak az altatási problémák, alvászavarok, ami enyhíthető a rítus, az esti szeánsz kialakításával. Az alvászavar gyakran jár együtt az evészavarral. A szakorvos tapasztalatai szerint sok szülő maga is traumatikus élményeket hoz magával, olyan kisiklásokat, amelyek később különféle etetési gondokat idéznek elő. Mindemellett a baba táplálása önmagában is stresszt jelent sok szülőnek, félnek, hogy ha a csecsemő nem eszik eleget, nem fejlődik megfelelően. A szorongás az egész családra átragadhat, a szülők különféle „trükkökkel” próbálkoznak, ami a gyermekgyógyász szerint nem jelent tartós megoldást: „Ebben a korban a gyermek az élmények útján tanul, fontos, hogy az evés is örömteli legyen. Regulációs zavar kialakulásához vezethet, ha különböző fortélyokkal, figyelemeltereléssel, erőszakkal próbáljuk táplálkozásra bírni a gyermekeket. Szánjunk jól elkülönített időt a játékra és az evésre is, hogy önmagában az evést is élvezze.”

Ma már ritka a többgenerációs család(modell), a fiatal szülők az interneten próbálnak meg tájékozódni, ami sokszor több kárt okoz, mint hasznot. Sok nő fél attól, hogy nem elég jó anya, nem felel meg a „tökéletes anyaszerepnek”. Az elcsúszásokat kell megtalálnunk közösen a konzultációkon, mindig az adott család egyéni helyzetére szabva” – foglalta össze a konzultációkat vezető gyermekgyógyász.

Szükség esetén az általában javasolt 3-5 alkalom után további konzultációk, valamint kiegészítő vizsgálatok vehetők igénybe az intézményben a gyermekorvos javaslata szerint.

Gyermekbetegségek gyógyítása egy helyen

A Dr. Rose szakorvosi teamje gyakorlatilag minden lehetséges problémával találkozik a gyerek járóbeteg rendeléseken, hiszen az általános gyermekorvosi ellátáson messze túlmutató szolgáltatások a legtöbb egészségi probléma vizsgálatát és kezelését lehetővé teszik a gyermek születésétől 18 éves koráig.

A Dr. Rose-ban természetesen kiemelt figyelmet fordítanak a COVID–19 okozta kihívásokra, és minden szükséges óvintézkedést megtesznek, hogy a páciensek és a dolgozók is az elérhető legnagyobb biztonságban legyenek.

A gyerekek és felnőttek számára egyaránt kellemes, prémium környezetet biztosító magánkórházban elérhető gyermekgyógyászati szakterületek között megtaláljuk a gyermek tüdőgyógyászatot és allergológiát, bőrgyógyászatot, fül-orr-gégészetet, endokrinológiát, gasztroenterológiát, ortopédiát és szemészetet is, a gyermek kardiológia, nefrológia és sebészet mellett.

A szűrőcsomagok nem csupán egy-egy konkrét problémára, illetve betegségcsoportra, – mint például az asztma, allergiás panaszok, elhízás és cukorbetegség, valamint regulációs problémák esetén – hanem életkorhoz kötötten is kérhetők, például 6 hetes csecsemők, illetve iskolás gyerekek részére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.