Kezelés tehéntejfehérje allergia esetén

A bocitej nagyon finom, de a tejérzékeny gyermekek rémálmává is válhat.

Ha az orvos tehéntej allergiát állapított meg a gyermeknél, a táplálék nem tartalmazhat tehéntejet még nyommennyiségben sem. A tehéntej helyettesítésére speciális hidrolizált tápszerek ajánlottak. Ezekben a tápszerekben a fehérje, amelyből a tápszert előállították, olyan nagymértékben hidrolizált, hogy már allergiás reakciót nem vált ki. A hidrolizált tápszerek íze eltér a normál tápszerekétől. Minél nagyobb fokú az előemésztettség, annál biztonságosabb allergia szempontjából a tápszer, de az íze kevésbé kellemes.

Ezek a tápszerek 4-6 hónapos korig önállóan, 6 hónapos kor után más táplálékokkal együtt biztosítják a csecsemő megfelelő, egészséges fejlődését. Allergia esetében nagy gondot kell fordítani arra, hogy az élelmiszerekben ne forduljon elő még rejtett formában és kis mennyiségben sem az allergiát kiváltó tápanyag, mivel nagyfokú érzékenység esetében ezekből már nyom mennyiség is súlyos tüneteket válthat ki.4212A tej- és tejcukormentes teljes értékű szójatápszerek orvosi ajánlás alapján szintén alkalmasak lehetnek tehéntejfehérje allergiában és tejcukor felszívódási zavarban szenvedő csecsemők táplálására.

Időről időre fellángol a vita mit ehet a csecsemő és kisgyermek, ha egészséges, mit kaphat ha tehéntej allergiás? Ez a kérdés gyakran abból a nemes erőfeszítésből fakad, hogy a gyermekek étrendjét – úgy a szülők mint a gyermekekkel foglalkozó orvosok, védőnők és élelmiszer előállítók – egészségesebbé és jobbá tegyék. Sokak számára nehezen elfogadható, hogy világszerte megváltozott a csecsemő és kisgyermek táplálása, és a táplálékallergiás csecsemők és gyermekek étrendi kezelése. Ebben a vonatkozásban gyakran hangzik el, hogy más emlős állat teje, mint például a kecsketej fogyasztható tehéntej allergiában.

Mi a jelenlegi tudományos-orvosi álláspont tehéntej allergia esetében a kecsketej adásával kapcsolatosan? Ma már nemzetközi ajánlások vannak arra vonatkozóan, hogy semmiféle fajidegen, nem lebontott formában lévő fehérje nem adható tehéntej allergiás betegeknek, ennek megfelelően nem javasolható más emlős állat tejének fogyasztása sem. A kecsketej és juhtej, valamint az ezekből készült tejtermékek adásával kapcsolatosan számos próbálkozás és vizsgálat történt, ami a nehezen betartható szigorú tejmentes étrendből kiutat jelenthetett volna.4213A vizsgálatok szerint azonban erős kereszt reakció mutatható ki a tehéntej és a kecske, valamint a juhtej között. Ez azt jelenti, hogy a tehéntej allergiás betegben ezek a tejek a tehéntej által kiváltotthoz hasonló betegségi tüneteket eredményezhetnek.

Ezzel kapcsolatban számos szakirodalmi adat áll rendelkezésre, legfontosabb ezek között az 1997-ben a táplálék allergiával kapcsolatban kiadott állásfoglalásnak (Position Paper of Codex Alimentarius, FAO) a kecsketej alkalmazására vonatkozó megállapítása: ?a közhittel ellentétben tehéntej allergiában a juh és a kecsketej nem alkalmazható alternativaként, mivel allergiás reakciót válthat ki a fehérjék közötti kereszt reakció miatt. A tehéntej allergia kezelésére csak a nagyfokban (extenziven) hidrolizált fehérje tartalmú tápszerek ajánlhatók?.

Gyermeke biztonságos táplálása érdekében a magas allergia kockázatú vagy tehéntejfehérje allergiában szenvedő csecsemő táplálásával kapcsolatosan minden kérdést mindig beszéljen meg gyermekorvosával.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.