Készségfejlesztőt a kicsiknek!

Tartsuk szem előtt a következő három szót, ha játékot vásárolunk a gyermekeinknek: kíváncsiság, képzelet, kreativitás.

A kíváncsiság

Kíváncsiság nélkül fejlődés sem lehetséges, hiszen kell valami, ami hajtja, motiválja a kisgyermeket arra, hogy valami újat megtanuljon, megismerjen. A csecsemőt is a kíváncsiság hajtja, amikor órákon keresztül nézegeti a saját kezét, lábát vagy az ágya felett himbálózó játékokat. Vagy ha a szájába veszi, ütögeti, rázogatja a játékait, hogy felfedezze, megismerje őket.

Ahogy ügyesedik a kisgyermek, felfedezi, hogy képes tologatni, húzogatni, egymásba tenni a játékait. Rájön, hogy egy kisautóval elszállíthatja egyik helyről a másikra a játékait, és örömét leli ebben. Az öröm leginkább a felfedezésben van, amikor a kíváncsiságnak köszönhetően rájön, hogy mennyi mindent lehet még tenni a játékaival. Hamar elveszti a gyermekünk az érdeklődését egy olyan játék iránt, amit csak fel kell húzni, és mozog, zenél, vagy bármi egyebet tesz magától.

Sokszor megtévesztő a játékboltok polcain található, érdekesnek tűnő, bonyolult, de csak egyetlen célra alkalmas játékok színes kínálata. Jó, ha tudjuk: gyermekeink rendkívül kíváncsiak a szüleikre, és minden érdekli őket, amivel a felnőttek foglalkoznak.

Ezért 4 és 6 éves kor között a kisgyermekek boldogan játszanak szerepjátékokat, ahol a kislányok berendezhetik a babaszobát, a konyhában süthetnek-főzhetnek, a kisfiúk pedig barkácsolhatnak, építhetnek, autózhatnak, éppen úgy, ahogy a szüleik.

baba106

A képzelet

A képzelet a kíváncsiságból és az élményekből táplálkozik, és a későbbi kreativitás alapja is egyben. A képzeletvilágot leginkább a meséken keresztül érhetjük el, hiszen mesehallgatás közben a kisgyermek képzelete nagyon aktív, ide-oda cikázik, és közben rengeteg kérdés is felmerül benne.

Sajnos manapság egyre több a „kész” játék, amivel csupán egy dolgot lehet tenni, és nem alkalmasak arra, hogy igénybe vegyék a kisgyermek képzeletét is a játék során. Az összes szerepjáték, a különféle bábok, jelmezek nagyon meg tudják mozgatni a gyermekek fantáziáját, és a játéknak sosem lesz vége, és sosem lehet igazán megunni őket.

Az építőkockák és a híres Lego nagyon sok kisgyermek képzeletét, kézügyességét, fantáziáját fejlesztette már. Nem baj, ha néha tele van velük a lakás, és nem szépen sorakoznak a polcon, hiszen éppen arra valók, hogy a gyermekek bármikor kézbe tudják venni őket, és segítségükkel használják a képzeletüket.

gyerek37

Figyeljük meg, mi érdekli igazán a gyermekünket! Mi iránt érdeklődik, miről kérdez sokat, és ha tehetjük, olyan játékokat válasszunk a számára, ami megfelel az érdeklődési körének. Arra azért fontos ügyelni, hogy mindig a gyermekünk életkorának megfelelő játékokat vásároljunk! Ugyanis megtörténhet, hogy egy túlságosan bonyolult játék inkább elkedvetleníti őket, és kudarcélményt okoz, ha még nem elég érettek hozzá.

A nagyobb gyermekeknél rendkívül fontos, hogy képesek legyenek együtt játszani, és betartani a közös társasjátékozás szabályait. Az Activity vagy a Monopoly például nagyon népszerű és hasznos is, különösen akkor, ha a szülők is hajlandóak részt venni benne.

A kreativitás

Nem elég, ha egy kisgyerek elképzel valamit, hagyni kell, hogy ki is próbálja azt; más szóval, hogy kifejlődjön a kreativitása. Kisgyermekeknél nagy örömöt okozhatnak a színes gyurmák vagy bármilyen formázható anyag, mint például a tészta. Egy csomag fehér papír és színes ceruza vagy festék maximálisan alkalmas arra, hogy gyermekünk kipróbálja magát, és kreatív legyen. Fontos, hogy ne korlátozzuk abban, hogy mennyi papírt „pazarol” el, vagy ha csak firkál, csak maszatol.

Nem kell attól félni, ha azt látjuk, a gyermekünk unatkozik. Ha nem akarjuk azonnal „szórakoztatni”, például leültetni a TV elé, csak azért, hogy kicsit békén hagyjon minket, hanem leteszünk elé egy tucat fehér papírt, színes építőkockákat vagy egy babaházat, előbb-utóbb elkezd játszani velük, és élvezni is fogja

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.