Jó tanácsok strandoláshoz

A nyár, a vakáció, pihenés időszaka. Sokan túl vannak már az első babás nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló napokat, de vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel. Most következzen útravalóként néhány jó tanács egy bőrgyógyász szakértőtől a nyári bőrvédelemről.

Biztonságos pancsolás

A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben, vagy építenek homokvárat a parton. Van, aki a természetes vizeket részesíti előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége jelenthet gondot.

Az uszodákban, a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat, az arra érzékeny gyermekeknél pedig nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.

Kisebb gyermekek a számukra fenntartott gyermekmedencében élvezhetik a legbiztonságosabban a pancsolást. Természetesen nekünk szülőknek is fontos ügyelnünk a higiéniás szabályok betartására: a gyermek épségét a partról vigyázzuk!

A kisebbeket be is kísérhetjük, de felnőttek a fürdőzéshez ne használják a gyermekmedencét! A gyógyvizes medencék használata a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt gyermeke számára nem javasolt!

nyaralas

Bőrvédelem a parton

A fürdőzés mellett a gyermekek akár órákat is képesek a parton tölteni egy-egy homokvár elkészítésével. A vízparton azonban könnyebben leéghetünk, így a napsugarak elleni védekezésre még inkább ügyelnünk kell.

,,Az egy év alatti gyermekek bőre még különösen érzékeny, számukra, akár 15-20 perces erős napsugárzás is veszélyes lehet” -hívja fel figyelmünket dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus orvosa.

A piciket ezért pihentessük inkább az árnyékban, pancsoláshoz pedig szerezzünk be számukra külön kis medencét, melyet akár egy lombos fa árnyai alatt is elhelyezhetünk! Az UV-sugarak hatása azonban árnyékban is érvényesül, ezért fontos, hogy napvédő krémekkel gondoskodjunk a fényvédelemről!

A napozást még a legjobb minőségű krémek használatakor is tanácsos felfüggesztenünk 11 és 15 óra között! Így nem csak a leégést és annak fájdalmas következményeit kerülhetjük el, de a napszúrást is könnyebben kivédhetjük!

homokos

Ennek érdekében tanácsos még a kisgyermek fejét minden esetben árnyékolnunk, védenünk az erős napsugaraktól babakocsiban napernyővel, árnyékolóval, vagy szellős, nyári sapkával!

A szem védelméről megfelelő napszemüveggel gondoskodhatunk, melyek képesek kiszűrni az UV-sugarakat. A gyenge minőségű termékek sötét üvege mögött kitágult pupillák megfelelő UV-szűrő hiányában még több káros sugárzást kénytelenek elnyelni.

Strandoláshoz készítsünk váltóruhát, fürdés után vegyük át a nedves fürdőruhát, így megelőzhetjük a gombás bőrfertőzések kialakulását is! Ez okból ne feledkezzünk meg az uszodában a papucs használatáról sem!

A napozó krémek használata

Gyermekek számára mindig a saját korcsoportjuknak megfelelő, magas faktorszámú terméket válasszuk! Válasszuk fizikai fényszűrőket tartalmazó termékeket, így a bennük található cink-oxid, vagy titán-dioxid apró lemezkorongok formájában, szorosan egymás mellett elhelyezkedve verik vissza a fényt, a maximális védelem érdekében.

UVkrem

A gyermekek számára választott terméknél ügyeljünk rá, hogy ne tartalmazzon illat- és színezőanyagot! A megfelelő hatás elérésének érdekében a napvédő krémeket még otthon, vagy a szálláshelyen, indulás előtt vigyük fel!

Így nyugodtabban, nagyobb odafigyeléssel vihetjük fel a bőr teljes felszínére és elegendő időt is biztosítunk ahhoz, hogy a termék kifejtse hatását. A nagyobb biztonság érdekében, különösen vízi sportokhoz beszerezhetünk speciális UV-szűrős ruházatot is.

Az éghajlat változásával bizony számolnunk kell azzal is, hogy a tőlünk délebbre eső tájakon az UV-sugárzás is sokszor erősebb, mint hazánkban. Ennek megfelelően különösen figyeljünk a fényvédő krémek rendszeres használatára!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.