Jelentősen csökkent a csecsemőhalandóság hazánkban

Magyarországon minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést hazánkban: 2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság. Február 16-17-én 22 országból érkeznek a koraszülött-ellátás szakértői Budapestre, hogy megvitassák a terület legsürgetőbb kérdéseit.

Immáron negyedik alkalommal rendezték meg a „IV. Global Summit for Preemies” konferenciát, mely döntéshozók, egészségügyi szakemberek, szülők és segítő szakemberek nemzetközi fóruma. Idén a „Melletted a Helyem Egyesület” és a Magyar Perinatológiai Társaság szervezésében Budapest ad otthont a szakmai eseménynek. A konferenciát, melyen gyermekekért, újszülöttekért tevékenykedő szakmai szervezetek és számos szülői szervezet nemzetközi és hazai képviselője vesz részt, amit Dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, a Melletted a helyem Egyesület alapító tagja, és az ESZK Neonatológiai Tagozat elnöke nyitott meg.

Büszkék vagyunk arra, hogy idén Budapesten üdvözölhetjük a koraszülött-ellátás nemzetközi szakértőit. Célunk, hogy a koraszülöttek és a családok egészségéért való cselekvés feladatait, célkitűzéseit megvitassuk, a nehézségekről tájékozódjunk, és sikeres programok példáival, valamint tapasztalatcserével segítséget nyújtsunk egymásnak” – mondta Dr. Szabó Miklós.

A konferencia szervezői rámutattak, az elmúlt években világossá vált, hogy  a modern műszerek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentessége, és ezzel szoros összefüggésben a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálják a koraszülöttek gyógyítására tett törekvések sikerét.

A koraszülött ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott, a szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és olyan új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amelyek gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak”– tette hozzá Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, a Melletted a Helyem Egyesület elnöke. – „Az új professzionális mentalitásnak és szerepnek a maradéktalan elterjesztéséhez, megerősítéséhez további széleskörű szakmai és társadalmi összefogásra és támogatásra van szükség.

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése elnevezésű új program keretében egy olyan utógondozási irányelv fejlesztését végezzük el, amely pontosan leírja, hogy milyen életkorban, milyen gyakorisággal, milyen szakembernek kell látnia a gyermeket, milyen vizsgálatot kell elvégezni, és milyen, a diagnózishoz megfelelően illeszkedő fejlesztő, terápiás ellátást kell kapnia. Célunk tehát, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, valamint hogy minden gyermek, aki a vártnál korábban érkezett, megkapja a lehető legmagasabb szintű segítséget és támogatást” – üdvözölte az esemény megrendezését Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 

A konferencia első felében az előadások a koraszülöttek kórházi időszak utáni speciális igényeit járják körül, köztük több ilyen tárgyú jelentős regionális hazai projekt kerül bemutatásra. A konferencia második felében a babák és szüleik még kórházi időszakban mutatkozó igényeiről és sikeres kórházi programokról számolnak be a külföldi és hazai előadók. Továbbá előadások hangzanak el a koraszülöttek egészségével kapcsolatos adatgyűjtések jelentőségéről.

Az RSV fertőzéshez kapcsolódó kutatás fontossága – hazai adatok a 2016-2017-es szezonban

Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél, ezenkívül csecsemőknél az alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV rövidítés a tüdőmegbetegedést okozó óriássejtes vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Az RSV fertőzések általában hidegebb időben következnek be, leggyakoribb előfordulásuk változó, hazánkban a szezon általában ősztől tavaszig tart. A 2016-2017-es év az RSV szempontjából jelentős volt. A becsült adatok szerint a csecsemők igen magas, 1,5%-a igényelt kórházi ellátást RSV fertőzés miatt.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.