Javulhat a táplálás az alacsony súllyal született babáknál

Érettebb agyhullámok mutathatók ki

Összehasonlítottak két intravénás lipid keveréket a bécsi orvosi egyetem neonatológiai osztályán, melyeket az alacsony súllyal született gyermekek táplálására használnak. Az epefolyásos szövődmények tekintetében nem találtak javulást, de érettebb agyhullámokat fedeztek fel.

A neonatológián sajnos mindennaposak a komplikációk. Amikor a babák jóval a kiírt időpont előtt jönnek a világra, szerveik nincsenek teljesen kifejlődve, ezért egészségük és testi funkcióik meglehetősen sérülékenyek. A légzési elégtelenség, agyvérzés, máj- és bélrendszeri problémák, valamint a bakteriális fertőzések jellemző orvosi problémának számítanak. A neonatológián dolgozó orvosoknak nagyon oda kell figyelni ezekre a kisbabákra. Problémáik ellenére az alacsony születési súllyal – 23. hét környékén – világra jött gyermekek általában túlélik a nehéz heteket az inkubátorban, tartós károsodás nélkül.

A Bécsi Általános Kórház (AKH) Neonatológiai Osztályán Andreas Repa gyermekorvos és csapata az osztrák tudományos alapítvány (FWF) támogatásával az eddigi legnagyobb klinikai tanulmányt végezte el az intravénás táplálás témájában, randomizált és vak módszer segítségével a koraszülötteken, akiknek súlya nem volt 1 kiló sem. Két folyadék emulziót hasonlítottak össze egymással, melyeket az intravénás tápláláshoz használnak, a májból eredő, tipikus epeszövődménnyel kapcsolatban (kolesztázis).

Az inkubátorban levő babákat csak fokozatosan lehet megismertetni az anyatejjel. Annak érdekében, hogy őket létfontosságú lipidekkel, fehérjékkel, cukorral, elektrolitekkel lássák el, nemcsak gyomorcsövet kell esetükben biztosítani, hanem intravénás hozzáférést is. Többnyire az utóbbit alkalmazzák a táplálásukra. Pár hét alatt erősödnek meg annyira, hogy az intravénás etetést abba lehet hagyni. Innentől a gyomorcsövön át anyatejjel táplálják őket. Ha komplikációk merülnek fel és a gyermekeket hosszabb ideig kell intravénásan táplálni, fennáll a kolesztázis kockázata – a májban az epe megreked” – magyarázta Andreas Repa. 

Ám ha tápláló emulzióra van szükség hosszabb távon, a benne levő lipidek típusa jelentős különbséget eredményezhet – jött rá a bécsi egyetem kutatócsoportja. Olyan új emulziót próbáltak ki, amely szójababolajon alapul – ezt éveken át használták kókuszolaj, olíva olaj és halolaj kombinációjával -, tudni akarták, vajon ennek a megújult kombinációnak pozitív hatása van-e kolesztázis esetén, csökkenti-e annak előfordulását.

A vizsgálat szempontjából releváns értékeket csak rutinszerű vérmintákból és EEG mérésekből nyertek – 2012 és 2015 között több mint 200 szülő bólintott rá, hogy kisbabája részt vegyen a tanulmányban. 100 baba kapott szójababolajos készítményt, 100 pedig keverék olajosat, de sem a szülők, sem az orvos csapat nem tudta, ki melyiket kapta. Miközben a készítményt megváltoztatták, az intravénásan bejuttatott lipidek mennyisége változatlan maradt annak érdekében, hogy felfedjen minden, addig ismeretlen pozitív hatást.

Az alternatív táplálás nem mutatott jelentős javulást az epefolyásos komplikációk kapcsán. Ám egy érdekes meglepetés kiderült: a babáknál, akik a keverék olajos emulziót kapták, korábban voltak észrevehetőek érett agyi hullámok. Ennek oka a magasabb DHA-tartalom lehet – hiszen Omega-3 zsírsav amúgy is nagy mennyiségben jut a retinához és az embrió agyához az anyaméhben, s segíti ezen szervek fejlődését.

A neonatológiai szakemberek szerint 4-ből 1 babánál jelentkezett a kolesztázis: a szójababolaj-alapú emulziós csoportnál a komplikáció aránya csökkent a tanulmány ideje alatt – az esetek száma túl kicsi lett a statisztikailag egyértelmű eredmény meghatározásához. 

A kontroll csoportban a babák 16 százalékánál alakult ki kolesztázis, az új készítmény kapott csecsemők körében pedig 10 százaléknál” – mondta el Andreas Repa.

A kísérő EEG-vizsgálatok eredménye viszont statisztikailag szignifikáns volt. A Bécsi Általános Kórház neonatológia osztálya most átállt az új készítményre, amely szintén tartalmaz halolajat is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index