A játékkészség elengedhetetlen a szociális képességekhez

A korai játéknak komoly előnyei vannak a gyermekre nézve

Tudtuk-e, hogy a gyermeki játékkészség a korral változik, ahogy nőnek, s rendkívül sokat segít nekik szociális képességek kifejlesztésében?

A gyermekek számára a korai játékkészség elengedhetetlen általános növekedésük és fejlődésük szempontjából. Örömet találnak minden aktivitásban. Ugyanakkor, nekik a játék nemcsak szórakozás – ahogyan nőnek, a játék fejlődésének különböző szakaszain is átmennek. Játék közben igen fontos készségeket tanulnak meg és fejlesztenek ki magukban, melyet későbbi életükben használni fognak.

Vidyasagar Kancharapu, a Cornerstone Terápiás Megoldások ügyvezető igazgatója elmagyarázta, miként válnak előnyössé a játék készségek a gyermekek korai éveiben.

A játékon keresztül a gyermekek a probléma-megoldással, a kreativitással és a kockázat vállalással is találkoznak – hogy csak néhány dolgot említsünk. Azok a lurkók, akik használják képzelőerejüket játék közben, sokat tanulnak saját érzéseikről, arról, mi érdekli őket és miként alkalmazkodjanak helyzetekhez. Amikor egymással játszanak, adott számukra a lehetőség, hogy megtanulják, miként lehet kapcsolatokat kialakítani és hogyan kell viselkedni bizonyos szociális szituációkban.

A korai játék készségek igen nagyon fontosak a gyermekek életében, hiszen általános képet kapnak arról, hogyan kell a dolgokat megoldani különféle körülmények között, s hogy nem minden helyzet egyforma.

Adjunk hát teret és időt a gyermekeknek a játékhoz! Játék készségeik változnak a kor előrehaladtával, s eszerint fejlődnek szociális képességeik is.

Milyen játékok fontosak a számukra?

1. Szabad foglalkozás (3 hónapos kor): ebben a korban a baba mozgásokat végez karjával, lábával, kezével és talpával. Azt tanulja, miként mozog a teste.

2. Magányos játék (1 éves kor): ilyenkor a gyermek egyedül játszik, egyelőre nem érdekli a másokkal való együttműködés.

3. Figyelő viselkedés (2 éves kor): ebben a korban a lurkó elkezdi nézni a többi játszó gyermeket, de még nem vesz részt a játékban.

4. Párhuzamos játék (2 éves kor felett): ilyenkor a csemete már játszik mások mellett, de még mindig nem velük.

5. Társas játék (3-4 éves kor): a gyermek kezd másokkal együttműködni, ám még nincs olyan sok közös játék. Gyakori, hogy olyan játékot játszik, ami összefügg a többiekével, de nem vonják be őt.

6. Szövetkező játék (4 éves kor felett): ez az a kor, amikor a csemeték már együtt játszanak, s érdeklődnek a többiek iránt, együttműködő játékokban vesznek részt.

A korai játék készségek kulcsfontosságúak a gyermekek fejlődésében, csecsemőkortól kezdve. Meg kell mutatni nekik, hogyan játsszanak a játékokkal, hogyan viselkedjenek a többi gyermekkel, miként osszanak meg dolgokat vagy törődjenek egymással. Ezek valójában élet-feladatok, melyek segítik majd őt a mindennapokban. Gondoskodnak arról, hogy a gyermekek kreatívak, jó probléma-megoldók és mások iránt is kellően érzékeny személyiségek legyenek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index