Így ébreszd fel a babát, sírás nélkül!

Lefektetni sem egy könnyű feladat, de felébreszteni az alvó csecsemőt talán még nehezebb! Megoldható sírás nélkül?

A csecsemőnek, de a szülőnek sem egy élmény, amikor a baba álmos, nyűgös – egy anyukának és apukának sem kell nagyon magyarázni, milyen érzés, amikor sokadjára, hasztalanul próbálja elaltatni a csecsemőt, miközben ő maga is fáradt.

Ám a babát felébreszteni sem egy egyszerű feladat anélkül, hogy ne sírásba torkolljon a dolog! A csecsemő általában több időt tölt alvással, mint ébren. A szülő minden erejével azon van, hogy kielégítse a baba igényeit, de nem mindig sikerül.

Ahogyan a gyermek nő, alvási szokásai is változnak. Hajlamosak többször felébredni éjjel, és többet alszanak napközben is. Az első pár hónapban, a baba minden két-három órában eszik egy kicsit. Ám ha a csecsemő alszik, ez lehetetlen. Aki be akarja tartatni vele a helyes ritmust, annak fel kell ébresztenie őt, ami nem könnyű, és sokszor szívünk sincs hozzá.

Tény, hogy a legjobb, ha nem zavarjuk meg álmában a gyermeket, csakhogy egyes bébik felébrednek, ha éhesek, mások azonban az éhségre sem. Több csecsemőre jellemző, hogy túl sokat alszik, különösen az újszülöttekre.

cju7hao13

Ennek okai változóak például, ha gyógyszert kap valamire, az is álmossá teszi. Gondoljunk azonban arra is, hogy a keveset evő baba gyengébb lesz, és emiatt is többet alhat. Alvási szokásai azonban nem zavarhatják meg az evés rendszerességét, ha ugyanis álmos, még a szoptatás alatt is elbóbiskolhat, és nem jut elég táplálékhoz.

Vannak tehát esetek, amikor kénytelenek vagyunk felébreszteni az evés miatt. De hogyan?

– Figyeljük meg a baba alvási szokásait! Két fázis van, a mélyebb alvás és a kevésbé mély, azaz a REM-szakasz. Tehát ha utóbbiban van éppen a csecsemő, akkor könnyebben fel fog ébredni. A REM-szakaszban a baba szeme mozog, akkor is, ha csukva van – ebből megállapíthatjuk, hogy valóban nem alszik mélyen.

Végtagjai enyhén és időnként mozognak. Ujjai merevebbek, behajlítottak. Kicsit grimaszol, mintha mosolyogna. Ezek mind a REM-alvás jelei. Ne túlságosan erős fény mellett igyekezzünk felébreszteni, erre a csecsemők érzékenyek. Inkább visszafogottabb fényforrással próbálkozzunk.

– Szabadítsuk meg a gyermeket a beburkolástól, takarjuk ki és próbáljuk meg fokozatosan felkelteni azzal, hogy pelenkát cserélünk rajta! Ez mindig zavarja, és fel fog ébredni.

– Amikor kiemeljük az ágyból, tartsuk közel magunkhoz, legyen meg a bőrkontaktus! Tartsuk meg ülő pozícióban, ezzel is felébresztjük, tartsuk azonban szilárdan a nyakát és a hátát.

baba87

– Tartsuk a szemkontaktust is, beszéljünk a babához, vagy énekeljünk! Ez megnyugtatja és „kirántja” az alvásból. Kicsit meg is törölhetjük az arcát egy enyhén nedves ruhával, hogy felfrissítsük. De ne legyen se túl hideg, se túl meleg!

-Gyengéden megmasszírozhatjuk! A talpa, karja és a lába megmasszírozásával üdítő hatást gyakorolunk a csecsemőre és könnyebben magához tér.

– Beszéljünk a babához, miközben etetjük, akkor elkerülhetjük, hogy – ha még álmos – evés közben is elaludjon!

– A büfiztetés is segít! Ne feledjük, hogy az újszülött babák is, maximum 5 órát alszanak egyhuzamban, gyomruk pedig még túl pici, ezért részletekben esznek. Ne ragaszkodjunk egy általunk kigondolt menetrendhez, ha azt látjuk, hogy a babának nem jó. Konzultáljunk az orvosunkkal is, ha tanácsra van szükségünk!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.