Hordozzuk a babát – de biztos, hogy jó így neki?

A babahordozók ötletes megoldások arra az esetre, ha a szülő vinné magával a kisgyermekét bárhová, akár sürgős elintéznivaló esetén is. De hogyan lehet bennük igazán biztonságban a baba?

A babahordozók- vagy hevederek tulajdonképpen nem mások, mint ruhaanyagból készült zsákok, melyekbe szakszerűen beültethető a gyermek.

A babahordozó története egészen az ősi időkbe nyúlik vissza, amikoris a kisgyermekeket a hátukon vitték a szülők, rögtönzött, ruhaanyagból készített hordozóban. Az ötletes hordozók különösen azért hasznosak, mert a babák szeretnek menni anyával és apával, méghozzá közeli kontaktusban, amit a testhez szorítás abszolút lehetővé tesz.

A kicsik kevesebbet is sírnak, amikor magukkal viszik őket. A szülő számára pedig szabadságot ad, hogy miközben a baba a hordozóban ül, ő elintézheti a dolgait. A legtöbben a házimunkát és a bevásárlást is meg tudják oldani így.

Ám miközben a babahordozó valóban igen hasznos, azt sem árt tudnunk, valóban megfelelően hordozzuk-e benne a gyermeket, biztonságban van-e. Mivel kapcsolatban adódhatnak problémák? Lássuk!

1.A babának túlzottan melege lesz

Nem árt óvatosnak lenni egy kivételesen meleg napon a babahordozóval. Még egy könnyedén öltöztetett gyermek is szenvedhet a hordozóban, különösen, ha annak anyaga vastag vagy fedi a baba lábait, fejét és talpát is. Van rá esély, hogy a baba hőkiütést vagy akár stroke-ot is kapjon, ha nem vesszük észre, mennyire melege van – különösen hogy még a saját testünk is fűti.

Szóval, mindig tartsuk rajta a szemünket. Nem szabad melegebbnek lennie nálunk, nem szabad erősen izzadnia. Ha ez a helyzet, távolítsunk el róla egy réteg ruhát, vagy teljesen vegyük ki a babahordozóból. Ez különösen ajánlott akkor, ha busszal vagy vonattal utazunk.

babahordozo

2.Nem éri elég inger

Mivel a babahordozóban a gyermek főként a saját mellkasunkat látja, nem éri elég inger, látása csak ránk korlátozódik. Ez rendben van egy csecsemőnél, aki még igazán nem is érdeklődik a környezete iránt és főként alszik, ám egy idősebb gyermek fészkelődhet és tiltakozhat a „beszabályozás” ellen. Ő ugyanis már szeret nézelődni – ezért jobb, ha kifelé fordítjuk, hogy élvezhesse a környezetét, és csak akkor fordítjuk befelé, ha alszik. Idősebb gyermekeknél a babakocsi jobb megoldás.

3.Nyaki problémák

Megvan az esélye annak, hogy sérül a kisbaba nyaka, ha egész álló nap a babahordozóban viszik – nem elég erős ugyanis még ahhoz, hogy támassza a fejét és a nyak túlzott stressznek lehet kitéve az állandó, de enyhe taszítás, lökés, ütődés hatására. Tehát a jogging semmiképp sem jó ötlet a babával, mert igen kényelmetlenül fogja érezni magát. Jobb, ha ilyen tevékenységek idejére babakocsiba ültetjük a gyermeket.

A hordozóba kötésnél is legyünk elővigyázatosak. Mindig a deréknál rögzítsük a babát, mert különben kicsúszhat és leeshet.

4.Túl sok alvás

Azok a kisgyermekek, akiket babahordozóban visznek, sokszor egyebet sem tudnak csinálni, mint hogy alszanak. Így aztán sok-sok alvást „letudnak” egymás után, ahelyett, hogy hosszabb ideig aludnának egy-két időpontban a nap folyamán.  A túl sok kis alvás megzavarhatja az éjszakai pihenésüket is, ami abszolút nem előnyös, sőt a játékidejüket is elveszi.

Vagyis legcélszerűbb, ha a babahordozót időnként használjuk és nem állandóan, így a gyermek számára élmény marad és nem válik kényszerré.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.