Honnan tudhatom, ha nem jó a baba hallása?

A kismamák rettegett rémálma, hogy gyermekük nem lesz egészséges. A szülés után a legtöbbször kiderül, hogy alaptalanul aggódtak, sajnos azonban egyes problémák – például a baba hallása kapcsán fellépők – később is kialakulhatnak, amik ellen még a várandós korszakban lehet tenni.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Mikortól hall a kicsi?

Igazából a kicsi hallását ellenőrizni csak a születése után tudjuk, igaz, vannak jelek, melyek már az előtt is elgondolkodtathatnak. Igen, a babák már az anyaméhben is hallanak, illetve érzékelik a hangokat, méghozzá már igen korán. A belső hangokat egyszerűbb érzékelniük, mint a külsőket, hiszen ezektől nem választja el őket az anya szervezet. Ennek megfelelően az édesanyjuk szívverését és hangját már nagyjából a 18. hét környékén észlelik. Az anya hangja megnyugtatja, ellazítja a babát, de ha játékosan szól hozzá, akkor mozgásra is ösztönözheti, vagyis a reakció egyértelmű.

A külső hangokra is reagál a baba már az anyaméhben, átlagosan a 22-25. hét környékén. Ez azt jelenti, hogy ha eddig furán nézett azokra a kispapákra, akik párjuk pocakjához hajolva a csemetéjükkel beszélnek, akkor rosszul tette. Más külső hangokra is reagál, így a hangos, éles zajokat a babák jellemzően nem szeretik, mozgással, nyugtalansággal reagálnak rájuk, míg például egy – egy zenére, kellemes tónusú hangra fickándozással, kis tánccal adnak választ. A hallás teljes kifejlődése azonban csak a harmadik trimeszterben történik meg, vagyis „hallani” csak ez után fog ténylegesen a baba.

A hallás problémáira jellemzően csak akkor derül fény, amikor a pici már megszületett. A kórházban végeznek vizsgálatot, de itt még inkább csak a hallójáratok, és a szervrendszer épségét vizsgálják, semmint a valódi hallásproblémákat. Az otthon eltöltött napokban mutatkozik meg a baj. Ha a kicsi nem reagál arra, amikor anya a szobába lép, vagy nem rezzen össze egy erősebb, váratlan hanghatásra, akkor érdemes szakemberhez vinni.

A hallásproblémák esetében sajnos azzal is számolni kell, hogy előfordul, hogy csak fokozatosan alakulnak ki, vagyis a kezdetben tökéletesen halló babáknál egy romlási folyamat indul meg. a jó hír azonban az, hogy sokszor egy időleges dologról van szó, amit gyulladás, vagy egyszerűen a felhalmozódó fülzsír okoz.

Halláskárosodás a méhben?

Sajnos a babák hallása már a méhben is károsodhat. Ebben az esetben nem arról van szó, hogy az erősebb hangok rosszat tesznek a kicsiknek, bár tény, hogy nem használnak nekik. A gondot mégis inkább a felszálló fertőzések, valamint a vírusos, bakteriális megbetegedések okozhatják.

baba

Ezek ellen védekezni nem könnyű, de az alaplépéseken kívül – például nem tartózkodni betegek közelében – van más lehetőségünk is. az immunrendszer megfelelő szinten tartása a várandósság alatt kiemelten fontos. a felszálló fertőzések elkerülése kulcskérdés, hiszen a vetélések és koraszülések egy jelentős hányadáért tehetőek felelőssé. Ahhoz, hogy ezt kivédhessük a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság nagyon fontos. Ez korántsem egyszerű a terhesség alatt, hiszen ilyenkor erősen megnövekedett igényekkel kell számolni. Vagyis bizonyos anyagokat a szervezet a baba fejlődésére fordít, nem az immunrendszer működésére, így a nem megfelelő ellátottság gondokhoz vezethet.

Sajnos a tápanyagokat bevinni ma már nem olyan egyszerű, ez az oka annak, hogy a szakemberek többsége javasolja, hogy a kismama szedjen várandós vitamint. A készítmény kiválasztásának szempontjai között mindenképpen fontos, hogy szerves kötésű legyen, hiszen így a felszívódás aránya akár 80%kal is jobb, valamint szintén fontos a megfelelő tagolás, hogy minden trimeszterben a megfelelő anyagokat juttassuk be a szervezetbe.

Forrás: https://napidoktor.hu/index