Hogyan válasszunk jó játékot kisgyerekeknek?

A tökéletes ajándékot megtalálni nagy kihívás: egyszerre legyen szórakoztató, fejlesztő és az életkornak megfelelő. Az alábbi tippek segítenek a választásban!

Ellenőrizzük, pontosan hány évesnek való a játék!

Természetesen a választásnál fontos szempont, hogy mit szeret a gyerek, de az életkort mindig figyelembe kell venni! Első számú szabály: az a jó játék, amivel a gyerek aktívan tud játszani, ami kihívás az adott életkorban. Ha a játék mindent megcsinál a gyerek helyett, a kicsi hamar elveszti majd az érdeklődését. Ha túl bonyolult, vagy nehéz kezelni, az frusztrálhatja a gyereket, ha viszont túl egyszerű, hamar ráunk. Ezért fontos, hogy mindig nézzük meg a csomagoláson, hány éveseknek készült a termék!

Figyeljük meg, hogyan játszik a gyerek!

Ha tudjuk, milyen típusú játékokat kedvel gyermekünk, könnyebben tudunk újat választani neki. Ahogy egyre nagyobb lesz, úgy válik mind kifinomultabbá a játékmódja is, éppen ezért egy új játékszernek mindig passzolnia kell aktuális érdeklődéséhez és fejlődési szakaszához!

jatekok640

18-24 hónap: felfedezős játék

Ebben az életkorban a gyerekek fő célja és játéka, hogy felfedezzék a világot maguk körül. Minden, ami nyílik vagy csukódik, ami gomb vagy fogantyú, ami hangot ad, zajt csap, az rendkívül érdekes számukra. Az ugráló, építő-, kiválogatós játékok, a nyitható ajtókkal ellátott autók és kisházak, kiskonyhák mind-mind hosszú időre lekötik a gyermek figyelmét.

2-3 éves kor: utánzós játék

Ez a szakasz a mindennapi élet másolásáról, utánzásáról szól. Szinte minden alkalmas ehhez a játékhoz: a babák, a játékállatkák, a kisautók vagy a babaházak. Ráadásul a gyerekeknek egyre jobban fejlődik a problémamegoldó készsége, így már lehet próbálkozni egy-egy egyszerűbb kirakóval, építőkockával.

jatszik1

3-4 éves kor: fantáziajáték

Ahogy a gyereknek fejődik a képzelőereje, úgy lesz egyre kreatívabb! Sok fiú ekkor változik lovaggá, tűzoltóvá, vagy más akcióhőssé, míg a lányok egy csapásra – és jó hosszú időre – hercegnők lesznek. Ebben az időszakban tehát a legnépszerűbb játékok azok, amelyek ezeket a szerepjátékokat szolgálják ki.

4-5 éves kor: nézd, mit csináltam!

Ekkorra a gyerekek természetes kreativitása teljesen kibontakozik. Miközben még mindig elképesztő fantáziavilágokat teremtenek maguknak, kézügyességük is nagyon sokat fejlődött, így gyönyörű alkotások készítésére is képesek már. Időközben fontossá váltak számukra a rendszerek is, legyenek azok betűk vagy számok, minden, amiből valamit készíteni, alkotni lehet, tökéletes ajándék számukra – írja az Essentialbaby.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.