Hogyan színesítsük a csecsemők étrendjét?

A hozzátáplálásról, az étrend színesítéséről és a babák új ételekre, ízekre tett reakcióiról is olvashatnak az érdeklődők a Magyar Gyermekorvosok Társaságának Cumisüveg és Tudomány elnevezésű hírlevelében.

A csecsemők szervezete hat hónapos kortól igényel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek gyümölcsökből, főtt zöldségekből nyerhetőek, ezért ebben a korban lehet és kell az étkezési rutinokat is kialakítaniuk a szülőknek. A legideálisabb időpont az új étel kóstoltatására a délelőtt, mert ilyenkor a baba nyugodt, bár vannak olyan kicsik, akiknél inkább a délutáni időpont a megfelelő.

A reakciók különbözőek lehetnek. A “nyitott” babát minden érdekli, a kanálra egyből nyitja a száját, és tudja, mit kell tennie vele. Az “érdeklődő” babát érdekli az új étel, de nem tudja a nyelvét úgy használni, hogy az ételt ne lelökje róla, mivel a nyelve a szopáshoz van berendezkedve. A “kevésbé érdeklődő” kicsi szájába be lehet ugyan juttatni egy-két falatot, de utána elfordítja a fejét. A “makacs” gyermek csukva tartja a száját, vagy mindent kiköp, visszahány.

A “felfedező” legszívesebben teljesen másra használná a tányért és az ételeket, inkább játszik velük, mint a szájába teszi. A “borulós” nem tud még stabilan ülni az etetőszékben és a kézből állandóan kifordulna. Az autós ülést sem szereti. Semmiképpen sem szabad erőszakoskodni, minden babának megvan a saját tempója, amelyhez a szülőknek kell alkalmazkodniuk. Az új ízek bevezetése hónapokig tartó folyamat, ideális esetben eltart a baba egyéves koráig.

Az ételt addig kell pépesíteni, amíg a baba nem tanul meg biztonsággal rágni. Ha nem eszi meg azt, amit 3-4 napon keresztül kínálnak neki, akkor mással kell próbálkozni. Az új ételek bevezetését a szülők a többi között segíthetik kényelmes etetőszékkel, kedvenc előkével, kanállal. A két kanalas módszernél az anya és a gyermek is kap egy-egy kanalat, így a csecsemő szabadon próbálkozhat, míg édesanyja eteti őt.

A jól fogó gyermek szeret saját kézzel enni, és puha, főtt dolgokat elmajszolni, s van olyan baba, aki a szülők ujjáról szopogatja le szívesen az első falatokat. A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2008 májusában indította el átfogó csecsemőtáplálási felvilágosító programját Cumisüveg és Tudomány néven; meglátása szerint ugyanis számos korszerűtlen nézet él az édesanyák fejében arról, hogyan járulhatnak hozzá kisgyermekük megfelelő tejalapú táplálkozásához a fejlődés szempontjából kritikus első évben.

A több mint 2000 gyerekorvost tömörítő szervezet úgy látja, további felvilágosításra van szükség a csecsemőtáplálás területén azért, hogy a babákat nevelő édesanyák a legkorszerűbb elvek szerint tudják gyermekeiket táplálni.

Forrás: