Ha bedugult a gyerek popsija

Amennyiben a szervezetnek csökken a folyadékellátottsága, akkor a bélből megpróbál minél nagyobb mennyiségű folyadékot felszívni a folyadékegyensúly biztosítása végett.

Természetesen ez a széklet víztartalmának csökkenéséhez, keményebbé válásához vezet, ami logikusan maga után vonhatja a székrekedés tüneteit. Egyébként egészséges gyermekek körében különösen a nyári időszakban szoktunk találkozni ilyen eredetű székrekedéses problémákkal, mert a nyári melegben végzett nagy fizikai aktivitásuk során elpárologtatott folyadékot nem mindig pótolják kellő mennyiségű folyadék elfogyasztásával.

A másik, gyakran problémás korosztály az óvodások csoportja. Esetükben sokszor tapasztalható, hogy a nagy közösségi élményforrás, a társakkal való elmélyült és érdekességekben gazdag játék elvonja a figyelmüket a megfelelő folyadékfelvételtől. Magyarul nem isznak eleget az óvodában, mert nincs rá idejük, illetve elfeledkeznek róla. Egy nagy létszámú csoportban pedig lehetetlen azt elvárni az óvónőktől, hogy minden egyes gyermeknél egyénileg forszírozzák az ivást. Figyelemfelhívó jel lehet, ha a gyermeknél azt látják a szülők, hogy délután illetve este kezd feltűnően sokat inni, hiszen ilyenkor pótolja a napi hiányt.

Folyadékhiány következtében fellépő székrekedés követhet megbetegedéseket is, mint például ismételt hányásokat, vagy lázas állapotokat. Beteg gyermek, ha nem tud megfelelő mennyiségű folyadékot magához venni (pl. ismétlődő hányások, szájnyálkahártya gyulladása, heves torokfájás stb.), vagy ha az igényeltnél kevesebbet iszik láz, hasmenés esetén, akkor szintén hajlamosabb lesz átmenetileg székletkimaradásra.

baba4803

Egészséges gyermek esetében is mindig figyelni kell az igénynek megfelelő folyadék elfogyasztására. Kisgyermekkortól törekedni kell arra, hogy a gyermek megfelelő ivási szokásait kialakítsuk, hogy az tudatossá és rendszeressé váljon számára, hasonlóan az étkezésekhez. A beteg gyermek ápolása során pedig köztudottan nagy hangsúlyt kell fektetni a szervezet folyadékegyensúlyának megőrzésére, visszaállítására.

Székrekedésre hajlamos gyermekeknél a következők javasoltak

Szerencsés olyan zöldségféléket, gyümölcsöket is beiktatni az étrendbe, melyek a székletürítésre inkább kedvező hatással bírnak (őszibarack, szilva, szőlő, citrusfélék, zöldfőzelékek, sütőtök), hiszen a rostbevitel fokozása mindenképpen előnyös a panaszok megszűntetéséhez. Nagyobb gyermekeknek a reggeli előtt adott rostos gyümölcslevek, lekvárok, műzlik, aloe vera gél jótékony hatásúak. Sokszor elfeledkeznek a szülők arról, hogy a mozgásszegény életmód szintén székrekedéshez vezet. Főképpen túlsúlyos gyermekeket nehezebb rávenni a korosztályuktól elvárható fizikális aktivitásra, de a túlzott tévénézés, számítógépezés a mozgástól is elveszi az időt.

Ha a székrekedés a fenti étrendi és életmódbeli változtatásokkal sem szűnik meg, akkor átmenetileg Laevolac szirup adható a gyermeknek, mely nem szívódik fel, hanem a bélben fejti ki jótékony hatását. A készítmény adásával az a cél, hogy a gyermeknek lehetőség szerint mindennap legyen formált széklete. Abban az esetben, ha a Laevolac adása mellett 10-14 napon keresztül rendszeresen van mindennap székletürítés, akkor meg lehet próbálni a készítmény elhagyását. Ennyi idő alatt ugyanis a gyermek vegetatív idegrendszeri szabályozása „átáll” az ideális napi ürítésre.

baba98

Székrekedéses panaszok esetén megpróbálható a hashajtó csepp adása is, de nem mindig szokott segíteni az életkornak megfelelő számú csepp adása, ugyanakkor vannak gyermekek, akiknél hasi görcsöt okoz a használata, emiatt nem az első körben javasolnám kipróbálását. 12 éves kor felett este 1 tabletta Tisasen is adható.

Amennyiben a széklet elmaradása heves nyugtalanságot, hasfájást vált ki, akkor újszülött- és csecsemőkorban szélcsövezéssel lehet segíteni a székelési inger kiváltásában és a székletürítésben. Nagyobb csecsemőkortól ½, 3 év felett 1 egész glicerines végbélkúp beadható a székelési inger kiváltására.

Ha a székrekedés aktuálisan heves nyugtalanságot, hasi görcsöket okoz, és a szélcsövezéssel, glicerines végbélkúp adásával sem lehet székletet produkálni, akkor az orvos által végzett beöntéssel elérhető a „besült” széklet eltávolítása. Természetesen ebben az esetben is a cél az, hogy megszűntessük a székrekedés kiváltó okait, és mielőbb rendezzük a székletürítés ritmusát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.