Gyermekverés – Hátrányosan befolyásolja a fejlődést

Nemet mondanak rá az orvosok

Bizonyára nem kevesen vannak, akiket kicsiként még érintett a gyermekverés. Amerikai gyermekorvosok szerint ez a büntetési módszer igen rossz módja a fegyelmezésnek és hátrányosan a gyerekek fejlődését.

A gyermek verés manapság már különösen nem támogatott módja a nevelésnek és fegyelmezésnek – sőt, az elfenekelés kimondottan hátrányosnak számít a fejlődés szempontjából – állítják amerikai szakorvosok.

Az elmúlt néhány évtizedben a kutatások igen nagy számban jelezték, hogy a gyermekek verése nem vezet a kívánt eredményhez és több rosszat tesz, mint jót” – mondta el Catherine Taylor, az új tanulmány szerzője. – “Bízom abban, hogy a gyermekorvosok felismerik: nemcsak beszélniük kell a szülőkkel és egymással erről a dologról, de kollégáikat is támogatniuk kell a témában.

A New Orleans-i Tulane Egyetem globális közösségi egészségügyi-, valamint viselkedéstudományi docense kollégáival 1500 gyermekorvosnak küldte el kérdőívét országszerte. Legtöbbjük több mint 15 éve praktizált. A felmérés kimutatta, hogy a válaszadók 74 százaléka nem támogatja a pofont, az elfenekelést, s 78 százalékuk szerint a gyermek verés sosem vagy nagyon ritkán eredményez jobb viselkedést. Ám miközben a legtöbb gyerekorvos ellenzi a csemeték ilyen jellegű nevelését, a kutatás arra is rávilágít, hogy az Egyesült Államokban a férfiak háromnegyede és a nők kétharmada szerint a gyermek verés hasznos.

„A gyermekorvosok a leginkább megbízható források között említhetők” – hangsúlyozta Catherine Taylor. – “Ezért ha ők beszélnek a szülőkkel arról,  hogy a gyermek verés elítélendő dolog és egyáltalán nem hasznos, az anyák és apák magatartása megváltozhat.

A tanulmányt a Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics szaklapban közölték.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.