Értik egymás gagyogását az apróságok?

A babák számára érthető a sajátos beszéd

A pici gyermekek képesek érteni egymás gagyogását – fedezte fel egy új tanulmány. Kutatók szerint számukra egyáltalán nem értelmetlen a dolog.

Úgy tűnik, a babák számára érthető egymás gagyogása – mutatott rá egy új tanulmány, melyben a kutatók rájöttek, hogy az 5 hónapos gyermekek 40 százalékkal több időt töltenek azzal, hogy más kicsik hangjait hallgatják, mint ha felnőttek adnak ki hasonló hangokat.

Még ha számunkra érthetetlen, szótagokra emlékeztető hangokat kreálnak is – mint például a „bab a ba”- a kisgyermekek képesek felismerni a magánhangzókat és külön figyelmet szentelnek azoknak a hangokra, melyeket más babák adnak ki – írták a kutatók.

A felfedezés újabb betekintést nyújt abba, miként fejlődnek a csecsemők, hogyan fejlesztik a beszélt nyelv megértését – mi az, amit magukkal hoznak és mi alakul ki tapasztalataik alapján, amikor másokat hallgatnak vagy „gyakorolnak“ – mondta el Linda Polka, a Montreali McGill Egyetem professzora.

A csecsemők beszédéhez való hozzáférés, beleértve a babák saját beszédét is, a jelek szerint széles és jelentős hatással bír – befolyásolja a beszédfejlődés fogékony, kifejező és motiváló aspektusát” – tette hozzá a szakember.

Linda Polka kiemelte: fontos azonban, hogy a szülők „babanyelven” is beszéljenek a csecsemőikkel, mivel a kicsi reagálnak ezekre az interakciókra.

A csecsemők saját hangzása meglehetősen erőteljes. A csecsemő beszéd, úgy tűnik, megfogja és megtartja a babák figyelmét, s néha pozitív érzelmeket vált ki. Ez motiválja a kicsiket abban, hogy aktívak maradjanak a hangok kiadása tekintetében, energetizálva és támogatva beszédfejlődésüket” – tette hozzá Linda Polka.

A tanulmányt az Acoustical Society of America éves találkozóján mutatták be Minneapolisban, s hamarosan szakértői folyóiratban is megjelenik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php