Együttalvás – csak nyugodtan!

Egy friss tanulmány szerint semmilyen viselkedés- vagy tanulásbeli problémát nem okoz, ha a szülők megosztják ágyukat csecsemőjükkel.

A tanulmány 944 alacsony jövedelmű családot figyelt meg, akiknek legalább egy egy évnél fiatalabb gyermeke volt. A gyerekek közt nagyjából ugyanannyi fiú és lány volt, az anyák mintegy 30 százaléka fekete, 25 százaléka spanyol és majdnem 40 százaléka fehér volt.

A szakemberek a gyerekek egy, két és hároméves korában is megfigyelték a családokat, és érdeklődtek a gyerekek egészségi állapotáról, a szülői szerepekről, az alvási szokásokról. Ötéves korban valamennyi gyereket alaposan megvizsgálták, és főleg értelmi képességeikre, az esetlegesen jelentkező hiperaktivitásukra, valamint társas készségeikre fordították figyelmüket. Lauren Hale, a tanulmány szerzője arról számolt be, semmilyen viselkedésbeli vagy teljesítménybeli különbség nem volt kimutatható azok között a totyogó korú gyerekek között, akik együtt aludtak szüleikkel és azok között, akik nem.

egyuttalvas1

Dr. Nina Sand-Loud, a Dartmouth Medical Scholl gyerekorvosa szerint minden család maga tudja, mi a legmegfelelőbb alvásforma a számukra és a gyerekük számára, Michelle M. Garrison, a Seattle Gyermekkutató Intézet munkatársa azonban hozzátette: „Nem az együttalvás a lényeg, hanem annak módja. Van, ahol a gyerek előbb elalszik az ágyban, aztán melléfekszenek a szülők, és van, ahol a szülőkkel együtt alszik el a gyerek az ágyban. Az első esetben jóval nyugodtabban fog aludni a gyermek, a nyugodt alvás pedig tényleg kihat mind a viselkedésre, mind a teljesítményre.”

Sand-Loud összességében fontosnak érezte hangsúlyozni, hogy a tanulmány eredményei semmiképp sem kell, hogy arra ösztönözzenek bárkit is, aludjon együtt újszülöttjével, hiszen egy éves kor alatt a hirtelen csecsemőhalál kockázatát növelheti, ha így tesznek.

Forrás: