Egyél fokhagymát, többet szopik a babád!

Már a 18. században ismert volt, hogy a tehéntej íze változik az állat elfogyasztott táplálékától függően, azt viszont csak jóval később vizsgálták, hogy milyen hatással van az újszülöttekre édesanyjuk várandósság alatti táplálkozása.

Mára már pontosan tudjuk, hogy a kisgyermek szaglóérzékének kialakulását befolyásolja az édesanya terhesség alatti étrendje. Így amit a várandósan fogyasztunk, az jelentős hatással van gyermekünkre.

A babák szeretik a fokhagyma illatát

Kutatók azt is vizsgálták, hogy az anya által elfogyasztott fokhagyma hogyan hat az anyatej szagára, valamint hogy ez mennyire befolyásolja a csecsemő szopási viselkedését. A vizsgálat szerint az anyatejnek erősen fokhagyma illata lett, ami a fogyasztás után kb. 2 óra elteltével érte el a csúcsot, majd ezután fokozatosan csökkent. A csecsemők hosszabb ideig és többet szoptak, ha az édesanya etetésük előtt fokhagymát evett. Az újszülött már első napjaiban éles szaglóérzékkel rendelkezik, s természetesen leginkább az anyatej iránt mutat érdeklődést. Bizonyos illatok egyes glomerulusokat – azaz a szaglószervben található üzenet közvetítő érgomolyagokat – arra ösztönöznek, hogy gyorsabban növekedjenek, mint a többi.

A mama illata a legelső

A legerőteljesebb illat, amelyet egy magzat az anyaméhben érez, a saját édesanyjáé. A szaglórendszer fejlődési folyamata azért nagyon fontos, mert a kicsik így lesznek képesek megérezni saját édesanyjuk illatát a világrajövetelük után. A szopós babák szaglása fejlettebb, mint a tápszerrel, üvegből táplált újszülötteké. A tápszeres babák általában kevésbé tudtak különbséget tenni saját édesanyjuk és más, szintén szoptató anyák szaga közt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.