Egyedülálló kezdeményezés a koraszülött kisbabák megsegítésére

A magyar kórházak koraszülött intenzív osztályait évek óta támogató Pampers legújabb jótékonysági programjának célja, hogy a speciális pelenkákhoz minden koraszülött intenzív osztályra kerülő kisbaba ingyen hozzájusson.

#Pampersalegkisebbekert

A Pampers Magyarország évek óta egyedülálló módon támogatja a magyarországi koraszülött ellátást azzal, hogy a legtöbb hazai koraszülött intenzív osztály számára térítésmentesen biztosítja az idő előtt született babák ellátásához szükséges speciális pelenkákat. Most bárki segíthet az adományozásban: legújabb kampányuk keretében augusztus 17. és november 13. között minden Rossmann drogériában megvásárolt Pampers termék után a Pampers Magyarország egy Pampers Preemies Protection koraszülött pelenkával támogatja az intenzív kezelést igénylő koraszülött kisbabák kórházi ellátását. 

Magyarországon minden 11. újszülött a 37. terhességi hét előtt jön világra, vagyis koraszülött. 2019-ben 89 000 kisbaba született, közülük nagyjából 8000 volt koraszülött, akiknek túlnyomó része, csaknem 6000 újszülött csecsemő intenzív koraszülött osztályon (PIC) kezdte meg életét. A gyakran 1-2 kilós, nem ritkán pedig alig pár száz grammos, idő előtt született picik számára rendkívül fontos, hogy olyan pelenkát viseljenek, amely a lehető legkevésbé zavarja orvosi ellátásukat és a fejlődésük szempontjából kiemelten fontos nyugodt alvást. A Pampers Magyarországon egyedülálló módon, térítésmentesen látja el a koraszülött intenzív osztályok nagy részét kereskedelmi forgalomban nem kapható speciális koraszülött pelenkákkal. A koraszülött ellátásban dolgozó szakemberek segítségével kifejlesztett Pampers Preemies Protection pelenkák az akár 800 grammnál is kisebb babák számára is biztonságos és kényelmes védelmet nyújtanak. 

Miért fontos a koraszülött babák számára, hogy a saját igényeikre szabott pelenkát viseljenek?

  • A koraszülött csecsemők – érzékeny bőrük miatt – csak a legfinomabb anyagokkal érintkezhetnek. A Pampers koraszülött pelenkák puha légáteresztő rétegekkel biztosítják a babák bőrének szellőzését. 
  • A speciálisan a koraszülöttek fejletlen testalkatára kialakított pelenkák kényelmesek a babák lábának és csípőjének, a pelenka teljes belső felületét borító nedvszívó réteg pedig a szivárgásmentes, nyugodt alvást támogatja.
  • Az akár 800 grammnál is kisebb koraszülött babák számára a kereskedelmi forgalomban kapható legkisebb pelenkák is túl nagyok: az inkubátor életfenntartó csövei és szondái mellett még a túlméretezett pelenkák viselése is megnehezíti a babák intenzív ápolását és orvosi kezelését.
  • A koraszülöttek számára a testi és érzelmi fejlődésüket biztosító zavartalan alvás alapvető fontosságú. Az alvási ciklusok során az aprócska agyban komoly munka zajlik: új idegpályák alakulnak ki és fejlődnek az idegsejtek közti összeköttetések, miközben az agy a szervezet egészének működését, az energiaháztartás fenntartását és az érzékszervek fejlődését is szabályozza. A koraszülött babák számára különösen fontos tehát, hogy a nyugodt alváshoz minden körülmény a lehető legnagyobb mértékben biztosítva legyen.
  • Az alig pár száz grammos újszülöttek ellátására is tökéletesen alkalmas Pampers Preemies Protection pelenkák mindenhol rögzíthető tépőzárral segítik elő a szükséges műszerek kényelmes felhelyezését és az alvás közbeni gyors pelenkacserét akár háton, akár hason fekvő testhelyzetben. 

A Pampers fő célja a babák egészséges fejlődésének maximális támogatása. A Perinatális Intenzív Centrumokkal együttműködve a Pampers kutatói évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a 800 grammnál kisebb súllyal született babák számára nincs megfelelő méretű pelenka a piacon, így azonnal eldőlt, hogy kifejlesztenek egy egyedi terméket a legkisebb babák számára. Az első globális koraszülöttpelenkát gyártó vállalatként céljuk, hogy a kórházi koraszülött osztályoknak adományozott termékeikkel kifejezetten az érintett kisbabákat és szülőket támogassák.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegének Neonatalis Intenzív Centruma Budapest legnagyobb intenzív koraszülött ellátóhelye, ahová az ország minden pontjáról érkeznek intenzív ellátást igénylő, idő előtt született újszülöttek. 

„Az osztályunkon az extrém éretlen (a 24. terhességi héten született) koraszülöttektől egészen a beteg érett újszülöttekig ápolunk kora- és újszülötteket. Kezeltünk már 310 gramm születési súlyú picit is, aki aztán egészségesen mehetett haza” – idézte fel Szávuly-Szabó Anita főnővér, aki már 34 éve dolgozik az osztályon, 12 éve főnővérként, és nem mellesleg ő maga is ezen a klinikán született. „A nővérek nagyon fontos szerepet töltenek be a NIC /PIC osztályokon. A mi osztályunkon, napi két műszakban, 12 órában látják el a piciket, ami fizikailag, szellemileg és lelkileg is nagy felelősséggel járó feladat” – fogalmazott. 

Az extrém éretlen koraszülöttek ápolása magában hordozza a speciális ápolási kellékek alkalmazásának szükségességét is. A kereskedelmi forgalomban kapható ápolási kellékek azonban sokszor méretük miatt nem felelnek meg a speciális igénynek. Kifejezetten örömteli, hogy a P&G felvállalta azt a feladatot, hogy a megszokott minőséget megtartva, kis méretű, a legkisebb koraszülöttek igényeihez adaptált pelenkák gyártásával segíti az ápolásukat, a munkánkat. Ez a pelenka olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, mint a teljes felületű nedvszívás, a szivárgás elleni védelem és a mindenhol rögzíthető tépőzár, hogy a pelenka kényelmesen illeszkedhessen. Ezt a „mini speciális” pelenkát a P&G ráadásul ingyenesen biztosítja a legtöbb koraszülött ellátásban részt vevő intenzív osztály számára.

„Egy nagyvállalatnak nagy súlya van a gazdaság életében, ezért fontos részvállalása a társadalmi ügyekben is” – mondta Kadlok Nelli, a Rossmann PR menedzsere. – “Országos bolthálózatunkkal ezért szívesen csatlakoztunk a Pampers Magyarország koraszülötteket segítő kampányához, hiszen ezzel hozzájárulhatunk az esélyegyenlőség biztosításához társadalmunk legfiatalabb tagjai számára is.

Az idő előtt született babák számára különösen fontos, hogy a lehető legmagasabb szintű ellátásban, gondozásban, fejlesztésben részesüljenek. Mindezekben segíti a szülőket a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE), amely az egyik legjelentősebb koraszülött babákat, szüleiket, és a koraszülött intenzív osztályokat támogató nonprofit szervezet. 

Az élet koraszülött kisbabával picit más, mint egy normál időre született aprósággal. A KORE éppen ezért jött létre, hogy segítsen azoknak a családoknak, akik koraszülöttet nevelnek. Érintettként mi is pontosan tudjuk, milyen folyamatokon kell keresztülmenni, milyen lelki terhet jelent és mennyi kérdés merül fel a koraszülöttséggel kapcsolatban”– mondta el Földvári Nagy Zsuzsanna, az Egyesület elnöke. – „Nagyon örülünk a P&G és a Rossmann közös kezdeményezésének, hiszen a speciális Pampers koraszülött pelenkák adományozása a kisbabák fejlődését, az orvosok, a nővérek és a szülők munkáját, közös erőfeszítését, a koraszülött babák zavartalan ellátását támogatja.”

Földvári Nagy Zsuzsanna

Most bárki segíthet!

A Pampers Magyarország minden, augusztus 17. és november 13. között a Rossmann drogériákban vásárolt Pampers termék után egy speciálisan a koraszülöttek igényeire kifejlesztett Pampers Preemies Protection pelenkát adományoz a koraszülött ellátást nyújtó magyarországi kórházaknak.  

További információ: https://www.pampers.hu/ujszulott/koraszulott-babak/cikk/pampersalegkisebbekert

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.