Csecsemőhalál és ventillátor

Egy új tanulmány szerint ha ventilátort működtetünk a gyerekszobában, 72 százalékkal csökken a hirtelen csecsemőhalál előfordulási valószínűsége.

Ha bekapcsoljuk a ventilátort a gyerekszobában, csökkenthetjük a hirtelen csecsemőhalál előfordulási esélyét, főleg a kevésbé ideális körülmények között alvó gyerekek esetében, derül ki a Kaiser Permanente Kutatóközpont vizsgálataiból. A közlemény az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklapban jelent meg.

A hirtelen csecsemőhalál oka mindmáig ismeretlen. Népszerű elméletek szerint a túl sok ágynemű, a túl puha matracok, a hason alvás emeli a kockázatot, mert a szén dioxid felhalmozódhat a gyerekek légútjaiban. 185 Kaliforniában élő édesanyát kérdeztek ki, akiknek 1997 és 2003 között így halt meg a gyermekük. Adataikat 312 véletlenszerűen kiválasztott, hasonló szociális és anyagi helyzetben élő édesanya adataival vetették össze. A ventillátorok használatát és a nyitott ablaknál való altatás hatásait vizsgálták.

baba111

A ventillátorok használata 72 százalékkal csökkentette a hirtelen csecsemőhalál előfordulási valószínűségét. Az arány tovább nőtt, ha meleg szobában, hason vagy oldalfekvésben altatták a csecsemőket, vagy ha a gyerekek a szülőkkel együtt aludtak. Bár a hirtelen csecsemőhalál 1992 és 2003 között felére csökkent az Egyessüllt Államokban, még mindig vezető halálok a csecsemők között. A levegő keringetése – mely az első ezzel kapcsolatos felfedezés – nem helyettesíti az eddigi előírásokat, de kiegészítheti azokat.

Az egyévesnél fiatalabb csecsemők számára ajánlott altatási javaslatok a következők:

Ne dohányozz, terhesség alatt is kerüld a dohányfüstöt. Ne engedd be a dohányfüstöt a gyerek hálószobájába illetve kiságya közelébe.

terhesseg37

Mindig a hátán altasd kisbabádat.

Ne aludjon a gyerek a felnőttek ágyában, díványon, széken, vízágyban vagy párnákon- csak biztonságos kiságyban és nekik megfelelő matracon altasd gyermekedet.

– Ne takard be a gyerek fejét takaróval. Ha egy könnyű takaróra van szükség, azt a gyerek hónalja alatt rögzítsd és tűrd be a széleit a kiságy alsó felébe. Ne tegyél játékokat és puha ágyneműt a kiságyba.

– Ne hagyd, hogy a gyerekek túlmelegedjenek, olyan meleget csinálj, ami egy vékonyan felöltözött felnőttnek is megfelelő. Jótékony hatású, ha biztonságos helyre téve egy ventillátort működtetünk a szobában, főleg, ha a szoba szellőzése nem a legjobb.

– Ha a gyerekre más is vigyáz, győzödj meg arról, hogy tudja, hogyan kell a gyereket biztonságosan lefektetni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.