Children on board! – A gyerekkel fesztiválozás 5 szabálya

Idén nyáron is csupán csak a bőség zavara állít minket kihívás elé, amikor szabadtéri koncertélményre vágyunk vagy egyszerűen csak a munkanap utáni napsütést élvezve szeretnénk lazítani egy kedves, teraszos helyen. De mire kell figyelünk, ha úgy döntünk, hogy a legkisebbek is velünk tartanak egy-egy ilyen alkalom során?

Ha fesztiválra mennénk, érdemes olyan rendezvényt választani, amely kimondottan gyermekbarát, így nagy valószínűséggel a személyzet tagjait nem éri majd váratlanul, ha mondjuk arra kérjük őket, hogy melegítsenek meg egy adag zöldborsópürét. Szerencsére itthon is egyre több olyan nyári fesztivállal találkozhatunk, ahol szívesen látják csemetéinket és gondoltak az ő szórakozásukra és biztonságukra is.

Ilyen szempontból jó választás a magát a „legnagyobb kisfesztiválként” aposztrofáló Bánkitó Fesztivál, ahol a szervezők a MÜSZI jóvoltából kézműves foglalkozással és gyermekfelügyelettel várják porontyainkat, akiket nyugodt szívvel hagyhatunk hátra (legalábbis egy-egy koncert erejéig), miután karszalagjukra felírtuk telefonszámunkat. A Kapolcson, Taliándörögdön és Vígántpetenden megrendezésre kerülő Művészetek Völgye fesztiválon további érdekes zenés, táncos és egyéb kreatív programok várják a gyerekeket. Szintén kellemes családi élményt hozhat a Fishing on Orfű fesztivál vagy a direkt a legkisebb számára szervezett Gyerek Sziget, ahol több száz ingyenes programon vehetünk részt az Óbudai-szigeten.

Válasszuk bármelyik rendezvényt is, annak érdekében, hogy a szórakozás valóban felhőtlenül telhessen nem árt szem előtt tartanunk néhány praktikus tippet.

Víz, víz, víz!

Az önfeledt fesztiválozás során előfordulhat, hogy hosszú kilométereket teszünk meg a nem ritkán 35 fokos melegben, amely a felnőtt szervezetünket is alaposan igénybe veszi. Ilyenkor kiemelten fontos a folyadékpótlás. Előfordulhat, hogy egy-egy szabadtéri rendezvény esetén erre nem mindig, vagy csak hosszas sorban állás árán van lehetőség, ezért tárazzunk be előre megfelelő mennyiségű ivóvízből és akkor is itassuk meg gyermekünket, amikor ő magától nem is jelzi, hogy szomjas a nagy izgalomban.

Kényelem mindenek előtt

A fent említettek miatt ilyenkor érdemes lebeszélni gyerekünket a jégvarázsos szandálról, ha az előző nap is feltörte az oviban a lábát vagy a pókemberes papucsról, ha azt amúgy félméterenként elhagyják. A legjobb választás fesztiválra egy régi, jól bevált darab, amivel, ha sárba lép a gyermek, nem követ el helyrehozhatatlan hibát, nem sajnáljuk, ha koszos lesz.

Sunshine baby

Bár a legtöbb helyen a szervezők igyekeznek minél több naptól védett, árnyékos zugot biztosítani, számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy rövidebb ideig mégis a tűző napon kell majd álldogálnunk kisgyerekünkkel, akit ez valószínűleg érzékenyebben fog majd érinteni, mint minket. Így a napellenzős sapka-napszemüveg-naptej triót semmiképpen se hanyagoljuk el a fesztivál szütyő összeállítása során. Naptejből ajánlott minimum 30 faktorosat választani.

Néha túl hangos, hát még neki

Egy fesztiválon a koncertek alatt a zajszint elérheti az igen káros 110 decibelt is, melyet kisgyermekünk sokkal hangosabbnak és zavaróbbnak érzékelhet. Hallását és nyugalmát biztosíthatjuk, ha beszerzünk egy direkt erre a célra tervezett gyerek fültokot. A mai modellek már dizájnban és méretben is igazodnak a gyerekek ízléséhez. Ilyen szempontból tökéletes választás a 3M Peltor Kid gyerek fültok, amelyből vidám nyári színekben válogathatunk és súlya mindössze 180 gr, ami még a legkényesebb kicsiknél sem adhat okot a hisztire.

Beszélgessünk előtte-közben-utána

Egy ilyen kulturális élmény közös megélése rengeteg pozitív hozadékkal járhat gyerekünk érzelmi és szociális fejlődése során. Az ilyen alkalmak során nyitottságot tanulhat miközben sok új inger éri. A megannyi új inger és élmény befogadását és feldolgozását segíti, ha a rendezvény előtt megbeszéljük vele, hogy milyen programokat fogunk látni és hogyan szoktak viselkedni ilyenkor az emberek. Esetleg mesélhetünk neki egy korábbi koncertélményünkről, elmagyarázhatjuk, hogy miért nagyobb élmény élőben meghallgatni az Alma Együttest, mint Youtube-on. Végül a nap végén az esti mesébe is beleszőhetjük a mozgalmas nap történéseit, miközben elcsigázott elsőbálozónk álomba szenderül.

Forrás: https://napidoktor.hu/index