Búcsú a pelustól!

A szobatisztaság a felnőtté váláshoz vezető út egyik legfontosabb és legnehezebb lépése. A babákat 2-3 éves korukban elkezdi érdekelni, hogy mi az, ami bekerül a pelenkába.

Általában ez az időpont az, amikor a gyerek testi fejlődése elérte azt a fokot, amikor érdemes a szobatisztaságra szoktatni. Nagyon kell azonban vigyázni, hogy ne siettessük, mert sok kudarc érheti a picit és könnyen úgy érezheti, hogy neki semmi sem sikerül!

Nem szabad húzni az időt, mert ha 4-5 évesen is pelust adunk gyermekünkre mielőtt hosszabb útra indulunk, akkor megszokhatja, hogy semmiért sem kell felelősséget vállalnia. A bilire szoktatás ideális időpontja a nyár! A kicsik örülnek, hogy meztelenkedhetnek, és hogy nem izzadnak a pelenkában.

shutterstock_92418559

Amikor viszont becsorog a dolog, érzik, hogy ez nem kellemes, és néhány baleset után a legtöbb gyerek megtanulja – legalábbis addig – visszatartani a pisit, amíg szólnak a szüleiknek és előkerül a bili. Amikor ébren már ügyesen használja picinyünk a bilit, akkor próbáljuk meg a délutáni alváshoz is levenni róla a pelenkát!

A rövidebb alvás alatt megtanulja álmában is kontrollálni magát, és valószínűleg néhány hét múlva már maga kéri, hogy vegyük le éjszakára is a pelust. Fontos, hogy minden sikerért és fél sikerért dicsérjük meg a gyerekeket, mert ez ösztönzőleg hat rá, de ne ígérjünk ajándékokat cserébe, mert ennek soha nem tudunk majd véget vetni, és nem érjük el a célunkat sem! Ne vegyünk zenélő, csörgős csoda bilit, mert ezzel azt sugalljuk, hogy játék a bili, amit ha jobban belegondolunk mi sem szeretnénk igazán.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.