Babák fulladnak meg a fürdőülés félreértelmezése miatt

Brit egészségügyi szakemberek a baba fürdőülések veszélyeire hívják fel a figyelmet – fennáll ugyanis a fulladás kockázata ezek használata során, ha biztonsági eszköznek tekintik őket.

A fürdőülések rizikójára figyelmeztetik brit egészségügyi szakemberek a szülőket. Felügyelet nélkül ugyanis a kicsi gyermekek felborulhatnak a fürdőüléssel és beszorulhatnak. Kiemelik, hogy vannak édesanyák és édesapák, akik tévesen olyan biztonsági felszerelésnek tartják a baba fürdőülést, mely mellett nincs szükség állandó felügyeletre. Pedig egy babának mindig folyamatos felügyelet kell fürdés közben.

Megelőzhető tragédiák

A figyelmeztetést azért adták ki, mert előfordult néhány haláleset, illetve majdnem halált okozó baleset Angliában a fürdés közben. Tizenhárom, 5 év alatti gyermek fullad meg minden évben az Egyesült Királyságban – 4 halálesetből egy a fürdőszobában történik. Mindegyik fulladásos halált számba véve 8 esetben kellett a gyermeket kórházba szállítani.

A Royal Society for the Prevention of Accidents adatai szerint a 2 év alatti gyermekek körében 3 fulladásos halálból egy a fürdőülésnek volt köszönhető.

Állandó szülői felügyelet

A Public Health England regionális vezetője, Dr. Yvonne Doyle közleményében hangsúlyozta, hogy ha a pici gyermekeket őrizet nélkül hagyják, képesek felborulni a fürdőüléssel, így csapdába kerülnek vagy kimásznak belőle, potenciálisan végzetes következményekkel.

A fürdőüléseket a szülők a babák és kisgyermekek fürdetéséhez használják, de gyakran értelmezik rosszul a használatát, biztonsági ülésnek tekintve azt – így aztán hajlamosak felügyelet nélkül hagyni a gyermeket, akire pedig fürdés idején mindig oda kellene figyelni. Egy felnőttnek állandóan ott kell lennie a csemete mellett, ha víz közelében van (vagy bármilyen potenciálisan veszélyt jelentő helyen).

shutterstock_76599610

„Még 1 percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni a babákat, kis gyermekeket – figyelmeztet Dr. Doyle. – S még ha szerencsésen meg is menekült a fulladástól, légzése valószínűleg leállt a baleset alatt. Azoknak a gyerekeknek a jelentős része, akiket vízzel kapcsolatos baleset ért, valószínűleg agyi károsodást is szenvedtek ezzel, mely egész életüket megváltoztathatja, a szülőre pedig élethosszig tartó egészségügyi és pénzügyi terhet ró.”

David Walker, a Royal Society for the Prevention of Accidents biztonsági menedzsere szerint a baba fürdőülések valóban hasznos eszközök és a szülőknek gyakran minden lehetséges segítségre szükségük van – a termék ezzel a céllal született meg. Csakhogy sajnos hamis biztonságérzetet is adhatnak.

Elég egy figyelemelterelés telefonhívás miatt, egy másik gyermek vagy bárki más megjelenése a helyiségben – ezek hirtelen és gyors történések, de sajnos éppen elegek ahhoz, hogy tragédiához vezessenek. Ami néhány másodpercnek tűnik, lehet, hogy valójában 1-2 perc, ami elég idő a jelentős sérülésekhez, sőt a halálhoz is.

A brit Child Accident Prevention Trust vezérigazgatója, Katrina Phillips hozzátette, hogy míg a baba helyzete biztonságosnak tűnik a fürdőülésben, igen könnyen kibújhat vagy kicsúszhat abból. Maga az ülés is felborulhat és belemerítheti a gyermeket a vízbe.

A csecsemők csupán pár centiméteres vízbe is bele tudnak fulladni, nagyon gyorsan, zaj és küzdelem nélkül. Nem érzékelik és nem ismerik fel a veszélyt, nincs erejük ahhoz, hogy megpróbálják elérni a víz felszínét. Vagyis a baba, a kisgyermek mellett mindig ott kell lenni!”

Nem lehet ezt elégszer hangsúlyozni, ahogyan azt sem, hogy a baba fürdőülés igen hasznos segítség a szülőknek, de nem minősül biztonsági eszköznek. Ha annak tartják, az sajnos végzetes következményekkel járhat.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.