Az elalvás előtti tejtől túlsúlyos lesz a gyerek

Azok a kisgyermekek, akik közvetlenül lefekvés előtt egy cumisüveg tejjel zárják a napot, nagyobb eséllyel lesznek később túlsúlyosak – állítják a kutatók.

A kétéves korukban lefekvés előtt rendszeresen tejjel itatott gyerekek harminc százaléka, öt és fél éves korára túlsúlyossá válik. A kutatók figyelmeztetnek, hogy az a gyakorlat, hogy a gyerekeket még akkor is cumisüvegeztetik, amikor már minden szilárd ételt fogyasztanak, könnyen a túltáplálásukhoz vezet, hiszen két deciliter tej 150 kalóriát tartalmaz: ez az ilyen korú gyerekek napi szükségletének 12 százaléka.

Az anyáknak azt javasolják, hogy hat hónapig kizárólag szoptassák vagy tápszerezzék a gyermeküket, majd fokozatosan kezdjék meg a hozzátáplálást. Sokan azonban még jóval a szilárd ételek bevezetése után is egy üveg tápszerrel, vagy feles tejjel altatják a gyermekeiket.

Amerikai kutatók hétezer gyermeket vizsgáltak kilenc hónaposan, majd később kettő- négy és fél-, valamint öt és fél éves korukban. A Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyerekek 22,9 százaléka még kétévesen is cumisüveg segítségével aludt el, amely hatására öt és fél éves korukra 30 százalékuk vált elhízottá, szemben az üveget nem ismerők 16 százalékával.

A kutatók szerint a védőnők és a gyermekorvosok feladata figyelmeztetni a szülőket, hogy a gyermek első születésnapjára fejezzék be a cumisüveg használatát! Ez annál is sürgetőbb, mivel tíz iskolát kezdő gyermekből egy túlsúlyos, 11 éves korukra pedig ez az arány ötből egyre nő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.