Az apa „hibája” a koraszülés?

A hazai statisztika a szülések tekintetében nem olyan bíztató, mint szeretnénk. Uniós átlagot nézve is azt kell mondani, hogy bizony nagyon magas a koraszülések száma, ami elkeserítő adat. És hiába hiszik sokan az ellenkezőjét, ebbe bizony erősen beleszól az édesapák egészségi állapota is.

Koraszülés és férfiak?

A szülés mindenképpen a nőkhöz kapcsolódó folyamat, ezen nem is lehet vitatkozni. Azonban az azt övező komplikációk egy része, valamint a várandósság során jelentkező esetleges problémák igencsak magas hányada szervesen kötődik az édesapákhoz is. Ebbe pedig beletartozik a koraszülés, ahogyan a vetélés kockázatának emelkedése is.

Hazánkban a koraszülések száma sajnos igen magas, minden 10 szülésre jut belőle egy. A koraszülöttek esetében pedig komoly gondok is adódhatnak, hiába sugallja szinte valamennyi kórházsorozat, hogy a koraszülött babákkal abszolút semmi gond nem lesz. Mivel idő előtt, vagyis a 36. hét előtt jönnek világra, a fejlődésük még nem feltétlenül ért a végéhez. Persze jelentősen függ a problémák milyensége attól, mennyire korán is érkezik a pici, de az alacsony születési súly a legkisebb gond, mely ilyenkor jelentkezhet. A koraszülés természetesen függ az édesanya egészségi állapotától is, de ma már tudjuk, hogy jelentősen szól bele az apa egészsége is.

MTI/Mónus Márton

Minőségi kérdések

Az apa szerepe a koraszülésben nem akkor jelentkezik, amikor a baba megszületik, hanem akkor, mikor megfogan. Ez elsőre furának tűnhet, de ha végiggondoljuk, mi is történik, akkor már egyáltalán nem az.

Nagyon leegyszerűsítve a kérdést a baba az életéhez, szervezetének működéséhez szükséges információkat fele arányban az apjától kapja. Az információkat a DNS hordozza, amelyet pedig a spermium juttat el a petesejthez. Ha a DNS, vagy annak másolata, az RNS sérül – vagyis minőségi probléma adódik a spermiumok esetében -, akkor sajnos nagy esély mutatkozik arra is, hogy hibás információ épül be a baba szervezetébe – akár a koraszülést is elősegítve ezzel.

Honnan a gond?

Mégis hogyan adódhatnak minőségi gondok a spermiumnál? Nos, ennek semmi köze nincsen a szexhez, sőt, a férfiassághoz sem – bár a mozgás hiánya, adott esetben a hosszan jelentkező túleröltetés okozhatnak gondokat.

A spermiumok minőségi problémái akkor keletkeznek, amikor maguk a férfi nemi sejtek is. Ez a folyamat a spermatogenezis, melynek során a nem megfelelő tápanyagellátottság következtében sajnos sérülhet a spermium információs állománya” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

Ez a sérülés a későbbiek folyamán is bekövetkezhet különböző környezeti hatások miatt.

Mind a “gyártás” folyamán, mind a későbbiekben jelentkező gondok minimalizálhatóak, ha a tápanyagellátottság megfelelő. Ehhez a mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés elengedhetetlen, de sajnos sokszor kevés. Hiába a sok finom étel, ha az élelmiszerek beltartalma az utóbbi 50 évben drasztikusan csökkent – a tápanyaghiány sajnos sok esetben borítékolható.

Fotó: 123rf.com

Védekezés

A környezeti hatásokat, illetve a spermium sérüléseit kivédeni a tápanyagok megfelelő pótlásával nagyon jól lehet, de ez hosszadalmas folyamat, és sokszor támogatás is kell hozzá. Ebben lehet a segítségünkre egy jó férfivitamin, aminek komplexnek kell lennie, és a benne szereplő anyagoknak szerves kötéssel kell jelen lenni. Ennek az a jelentősége, hogy így a hasznosulás akár 80%-kal is javul, vagyis maga a vitaminkészítmény lényegesen hatékonyabban támogatja a szervezetet.

Az időfaktor azonban még ebben az esetben sem iktatható ki. Ennek oka, hogy a szervezetben ciklikusan zajlik a spermatogenezis folyamata. Ideje 74 nap, azt azonban nem lehet tudni, az adott férfi éppen hol tart a periódusban. Egyszerűbben mondva még egy igen hatékony tápanyagpótlásnál is szükséges lehet legalább 4 hónap folyamatos adagolás ahhoz, hogy a várt eredmények megmutatkozzanak.

Évente 8000 családot érint a koraszülés, mégis tabunak számít

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.