A szoptatás világnapja – augusztus 1.

Évezredes gyakorlat, hogy az anyák szoptatják saját csecsemőjüket. Ezt a táplálási módot jól megalkotta a természet, mert minden szempontból ez az optimális a baba számára.

A csecsemő számára az egyetlen teljes értékű táplálék az anyatej. A növekedéshez és fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagok mellett sok immunoglobulint (az immunrendszer működésében szerepet játszó fehérjét) valamint élő sejteket is tartalmaz.

Az anyatej íze változik az anya táplálkozásának függvényében, a baba számára egyáltalán nem egyhangú táplálék.

Előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló anyatej mennyisége kevés vagy a szülők, esetleg a gyermekorvos kevésnek gondolja. Ebben az esetben érdemes megvizsgálni a baba súlynövekedését: a testsúly megduplázása előtt a legtöbb kisbaba 150-200 grammot hízik hetente.

Ezzel együtt kell vizsgálni, hogy alapvetően jókedvű, elégedett, kiegyensúlyozott-e a csecsemő, a bőre feszes, rugalmas-e.9393Egészséges tápanyag és egyszersmind fontos lelki kapocs: a szoptatás az újszülött és a csecsemő táplálásának a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja.

Az anyatej minden, a baba fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges tápanyagot tartalmaz, hőmérséklete mindig megfelelő, mindig csíramentes és – ami szintén nagy előnye – mindig "kéznél van".

Az anyatej összetétele a gyermek életkorának megfelelően módosul, még azt is "figyelembe veszi", hogy koraszülöttről, vagy érett újszülöttről van szó. Az előtej (kolosztrum) kis mennyiségben sok tápanyagot tartalmaz – ez a "kezdő" szopó újszülött apró gyomrában elfér és sok fontos fehérjét, zsírt biztosít számára.

A későbbi hetekben, hónapokban már nagyobb mennyiséget szopik a csecsemő, ekkor úgy látszik, mintha felhígult volna az anyatej – ettől függetlenül tápértéke megfelel a baba igényeinek.

A szoptatásnak – tudományos vizsgálatokkal igazoltan – nagyon sok előnye van a mesterséges (tápszeres) táplálással szemben. Az anyatejes csecsemőkből okosabb gyermekek lesznek, kevésbé híznak el, kisebb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának, valamint ritkábbak a légúti hurutos betegségek, hasmenések a szoptatás ideje alatt.

Itt olvashatod a folytatást.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.