A sírós baba másképp fog beszélni?

A csecsemők sírásának összetettségéből előre következtethetünk arra, hogy ki vannak-e téve a késleltetett beszédfejlődés kockázatának.

Német kutatók három csoport kéthónapos csecsemő sírását hasonlították össze: 11 ajak- és szájpadhasadékos, 10 szájpadhasadékos, és 50 egészséges gyermeket. A szakértők elmondták, hogy a csecsemők esetében egy sírási dallam egyetlen emelkedő, majd egy süllyedő ívből áll. Az életkor előrehaladtával a sírás egyre összetettebbé válik. Annak képessége például, hogy akaratlagosan felszabdalják a dallamot rövid szünetekkel, később a szótagolás kialakulásához vezet. Kéthónapos korra az egészséges csecsemők sírása az esetek több mint 50 százalékában összetett dallamot mutat.

baba412

Azokban a csecsemőkben, akiknek sírása kisebb összetettséget mutat, akár ötször magasabb lehet a késleltetett beszédfejlődés kockázata két évvel később. Azoknak a babáknak az esetében azonban, akik az esetek legalább 45 százalékában összetett dallamú sírást produkálnak, 89 százalékos valószínűséggel ki lehet zárni a késleltetett beszédfejlődést.

A The Cleft Palate-Craniofacial Journal folyóirat májusi számában megjelent tanulmányban a szerzők arról számolnak be, hogy jelentős eltérés mutatkozik az ajak- illetve szájpadhasadékos csecsemők sírása és az egészséges babák sírása között. A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények segíthetnek jobban megérteni a legkorábbi vokális fejlődést, és új lehetőségeket biztosíthatnak az ajak- és szájpadhasadékos csecsemők nyelvi kimenetelének további javításához.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.