A kreatív szemüveg – már gyerekkorban írassuk fel!

A kreatív szó kapcsán a legtöbben arra gondolunk, amikor valaki valami hatalmasat alkot – például egy festő vagy zenész – pedig ennél többről van szó. Mindenkiben benne van ez a képesség.

A kreativitásunk segítségünkre van a mindennapokban, problémák és feladatok megoldásához nyújt segítséget oly módon, hogy az előttünk álló feladatot nem rutinszerűen, korábbi ismereteinket, élményeinket felhasználva, hanem új utakat, új válaszokat keresve oldjuk meg. A gyermekek esetében ezért már egészen fiatal korban érdemes különös figyelmet szentelni arra, hogy segítsük a kreativitásuk kibontakozását és fejlődését.

Napjainkban már egészen kiskortól kezdve a kreatív megoldások kerültek előtérben az oktatásban és később a munkában is. A szülőknek éppen ezért törekedni kell arra, hogy a gyermekekben kibontakozzon a kreativitás, és ne rutinszerűen végezzék a dolgukat. A kreativitás gyermekkorban a legkönnyebben játékokkal lehet fejleszteni. Nem kell bonyolult vagy drága játékokra gondolni, a leghatékonyabb módja, ha együtt játszunk a gyermekkel és plusz elemekkel és ötletekkel színesítjük a játékát. Ezáltal a gyermek is elkezdi tovább gondolni az aktuális tevékenységét és ezzel fejleszti a kreativitási készségét. Olvassunk sok mesét a gyermeknek, énekeljünk-táncoljuk vele. A bűvészkedés is kiváló módja a kreativitás fejlesztésének. A trükkök begyakorlásával aztán a gyerkőc tovább gondolja azt, vagy új mutatványokat talál ki, ezzel nem csak a kreativitása hanem a fantáziája, a kitartása és a figyelme is fejlődik, a finommotorikus mozgásról nem is beszélve.

gyerekszoba

„Minél több fekvő támaszt nyomunk, annál jobban fog menni, nem igaz? Na, a kreativitás pont ugyanígy működik. Minél többet eddzük a kreatív képességeinket, annál jobban fogjuk tudni őket használni. Akár a magánéletben, akár a szakmánkban használjuk, a kreativitás egy látásmód, amit ha megismerünk, nem akarjuk majd elengedni. Sokan azt gondolják ez adottság, és bár kétségtelen, hogy vannak kreatívabb emberek, de kreatívnak lenni kemény munka is. Számomra nagyon fontos volt, hogy szüleim sokat legóztattak gyerekkoromban ezzel is már tudat alatt elkezdték edzeni a kreatív izmaimat”– nyilatkozta a téma kapcsán Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajok.

Ügyelnünk kell arra, hogy a gyermek ne szorongással végezze a tevékenységeit, ne erőltessünk semmit, mert az gátolja a kreativitás kibontakozását. Mindeközben, amíg a gyermekünket fejlesztjük, észrevétlenül a saját kreativitásunk fejlődésén is dolgozunk!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.