A kicsik bélfertőzései – lázcsillapítás

A gyomor-bélrendszeri fertőzés általában egy hétig vagy kevesebb ideig tart. Tünetei a hasmenés, puffadás, hányinger, láz, fejfájás.

Természetesen a lázat csillapítani kell!

Természetesen láz esetén lázcsillapításra is szükség van, mert a láz fokozza a rossz közérzetet és növeli a folyadékveszteséget. Logikus, hogy hasmenés esetén a szájon át adható (tabletta, szirup, csepp) lázcsillapítók adása jön szóba, mert a kúpok felszívódásának mértéke bizonytalan, ráadásul a beadása székelési ingert és székletürítést válthat ki.

A széklet összeállásának elősegítésére a gyermek kaphat Smecta porból (2×1 tasak) készült oldatot (szintén nem túl jó ízű, ezért ízesítés megengedett, vagy akár banánpépbe, csoki pudingba is tehető), vagy adható széntabletta (Carbo activatus). A bélben a szén megköti a felszínén a kórokozó toxinokat, a fokozott mértékben képződött gázokat. Utóbbinak jótékony hatása lesz a görcsös fájdalmak mérséklésére is. Mivel nem szívódik fel, ezért túladagolni nem lehet. Dózisa: 3-6 év: 3×1-2 tbl., 6-9 év: 3×2-3 tbl., 9 év felett 3×5 tbl. Hasonló hatású a Bolus adstringens tabletta is (3-6 év: 3×1/2, 6-9 év: 3×1, 9 év felett 3×1-2 tbl.).

shutterstock_696094961

Kisebb gyermekek esetén, akik nem tudják, vagy nem akarják a tablettát bevenni, meg lehet próbálni összetörni és folyadékba tenni a széntablettát. Különösebben nem rossz ízű, de tény, hogy ronda fekete. Ezt a negatív vizuális élményt is elvehetjük a gyermektől, ha nem átlátszó, csőrös pohárból kínáljuk.

A görcsös hasi fájdalmak csillapítására görcsoldókat ne adjunk, mert ugyan ellazítják a bél simaizmát és csökkentik a görcsöket, de a perisztaltika lassításával, leállításával magát a fertőzés idejét elnyújtják. Ugyanilyen megfontolásból tilos adni gyermekkorban az ún. bélmotilitást csökkentő, „hasfogó” gyógyszereket (Reasec, Imodium, Loperamid, Enterobene). Ha mégis fájdalomcsillapításra kényszerülünk, akkor az egyébként is használatos készítmények adása javasolt. A végső megoldást azonban a betegség gyógyulása fogja jelenteni.

Fontos a hasmenéses megbetegedések kezelésében, hogy a szervezet természetes védekező készségét fokozzuk. Nagyon jó tapasztalataink vannak az ún. probiotikus készítményekkel. A bennük lévő bifidus baktériumtörzsek segítségével visszaállítható a bél normális baktérium flórája, ami elengedhetetlen a természetes védekező készség visszaállításához és a teljes regenerációhoz. Ezek a készítmények is recept nélkül kaphatóak, és jó, ha mindig van otthon belőlük.

shutterstock_62713735

Hasmenéses betegség során az étrend elsősorban répát, almát, banánt, krumplit (de nem sült krumplit, burgonyaszirmot!), sós pálcikát (ropi), háztartási kekszet, rizst tartalmazzon. A gyomor- bélrendszer tehermentesítése végett inkább többször, kisebb mennyiségeket kapjon a gyermek, és a normál étrendre és mennyiségekre fokozatosan térjen vissza. A fertőzések során átmenetileg károsodhat a tejcukorbontó képesség, ezért tejtermékek fogyasztását érdemes pár napig mellőzni, vagy tejcukormentes diétát tartani. Ha ez nem sikerül, akkor még mindig szerencsésebb, ha elfogad tejet, tejterméket a gyermek, minthogy semmit ne egyen, igyon.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.