A hipoallergén tápszerek

Az immunrendszer 2/3-a a bélben található és helyes táplálkozással erősíthető. Kifejezetten hasznos, ha tehéntej helyett, tápszert adunk a babának: mindezt úgy tudjuk megelőzni, hogy a tehéntej adását legalább egy, de lehetőség szerint két éves korig is kitoljuk.

Ha már nincs anyatej, a tápszer a legmegfelelőbb tejalapú táplálék a baba számára, melynek összetétele az anyatej mintájára készült. A tápszer, bár szintén tehéntej alapú, összetételében már sokkal közelebb áll az anyatejhez, mint a tehéntejhez.

Gyártása során a tehéntejet alkotóelemeire bontják és csak a baba számára értékes és hasznosítható alkotó elemeit tartják meg. Szükség esetén kiegészítik olyan ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal, melyekről tudjuk, hogy az anyatejben is megtalálhatóak.

Ezeken kívül egyes tápszereket ma már olyan rostokkal (oligoszacharidok) is kiegészítenek, melyek az anyatejben is megtalálhatók, és a baba bélflórájában a jótékony baktériumokat táplálják.

tapszer_001

Mivel az immunrendszerünk 2/3-a a bélrendszerben helyezkedik el, ezért ezeknek a rostoknak nagy szerepük van a baba védekezőképességének erősítésében már egészen újszülött kortól.

Azoknál a családoknál, ahol halmozottan fordul elő táplálék- vagy légúti allergia, azaz az egyik vagy mindkét szülő allergiás, a kisbaba táplálására a HA, azaz hipoallergén tápszerek fogyasztását javasolják a gyermekorvosok.

Ez annyiban különbözik a hagyományos tápszerektől, hogy a fehérje tartalma részben le van bontva, ennek hatására csökken az allergiás reakció kialakulásának esélye, de a már kialakult allergiát nem lehet kezelni vele! A hipoallergén táplálás lényege maga a megelőzés!

Ha már ebben a korban megelőzzük az allergia kialakulását, akkor talán a felnőttkori allergiától is megvédhetjük a gyermeket. Mai tudományos kutatások szerint ugyanis azoknál a babáknál, ahol 1 éves kor alatti valamilyen táplálékallergiát diagnosztizáltak, nagy eséllyel alakul ki felnőtt korban alsó légúti tünetekkel együtt járó allergiás megbetegedés. Ezt a folyamatot szaknyelven ,,atópiás menetelés”-nek is nevezik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.