A gyerekek jól értenek kutyául

Mit jelent az ugatás? Egy nemrég végzett kutatás szerint a féléves csecsemők még tudják a választ erre a kérdésre. A kutatók szerint a legtöbb kisgyerek meg tudja különböztetni a barátságos ugatást az agresszív kutyák hangjától. A kísérletek során a csecsemőknek ez ismeretlen kutyák esetében is sikerült. 

,,Nincs bizonyítékunk rá, hogy a kisgyermekek valóban tisztában lennének azzal, hogy egy kutya mikor ugat támadólag és mikor barátságosan, de azt biztos, hogy képesek megkülönböztetni ezeket az érzelmeket a kutyák ugatása alapján” – nyilatkozta Ross Flom, a Brigham Egyetem pszichológus és neurológus professzora.

,,Valószínű, hogy a gyerekek már megszületésük pillanatától birtokában vannak bizonyos tudásnak és képességeknek.” – nyilatkozta Flom professzor. ,,Ezek a képességek pedig életük során finomodnak és fejlődnek.” Korábban is készültek az újszülöttek képességeit vizsgáló kutatások: ezekből kiderült, hogy a csecsemők képesek megkülönböztetni a vidám zenét a szomorútól.

A mostani kísérlet során a kutatók összesen 128 csecsemőnek és kisgyermeknek mutattak videó állóképeket agresszív és barátságos kutyákról, és figyelték az állatok ugatására adott reakcióikat. A gyermekek a kísérletet megelőzően nem kerültek kapcsolatba hosszabb időre kutyákkal.

Az eredmények szerint a gyermekek több mint 75 százaléka sikeresen párosította az ugatás jellegét a videó képekkel, tehát a kisgyermekek képesek a kutyák szándékának felismerésére, minden előzetes tapasztalat nélkül. ,,Emberek és kutyák hosszú évszázadok óta együtt élnek, és úgy tűnik már ösztönösen képesek vagyunk kommunikálni egymással” – nyilatkozta Flom professzor.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.