A csecsemők agya álmukban is fejlődik!

Egy tanulmány állítása szerint, a csecsemők nyilvánvalóan álmukban is fejlődnek, méghozzá tanulással. Egy újszülött idejének nagy részét alvással tölti, így újonnan felfedezett képessége döntő lehet a világhoz való gyors alkalmazkodás elsajátításában és a túlélés biztosításában.

A kísérletben, amelyben 26 kisbabát vizsgáltak alvás közben, zenei hangokat játszottak le, majd ezt követően egy enyhe levegőfuvallatot fújtak a szemükre, mindezt kétszázszor megismételve egy félóra leforgása alatt. A vizsgálat alatt egyértelmű agyi aktivitás volt mérhető a babáknál.

A babák megtanulták, hogy a zenei hangok után várható a fuvallat, így több esetben már előre összeszűkítették szemüket a zenei motívum végén.

,,Bámulatos, hogy milyen gyorsan tanulnak!” – mondta William Fifer a Columbiai Egyetem kutatója, majd hozzátette: ,,A tanulási szakasz csak 30 percig tartott, de azt hiszem ennek a fele is elegendő lett volna. Azt már rég tudtuk, hogy a babák agya úgy viselkedik, mint egy információ-szivacs, de csak most vettük észre, hogy alvás közben is hasonlóan működnek. Bár nincsenek túl jó eszközeink a csecsemők agyi funkcióinak felbecsülésére, ez a vizsgálat betekintést nyújthat az agy korai fejlődésének rejtelmeibe.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.