A babaúszás asztmát okozhat?

A kisgyerekesek körében népszerű babaúszás növelheti a fiatalkori asztma kialakulásának kockázatát az allergiás hátterű családokban.

A német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) szakemberei szerint az allergiás reakciók kialakulásáért valószínűleg a nitrogén-triklorid, más néven triklóramin lehet a felelős, amely a medencék fertőtlenítésére használt klór és az úszók által bevitt izzadtság, vizelet és egyéb szerves anyagok reakciójának a terméke.

A triklóramin a szemet és a felső légutakat is irritálhatja. "Egyelőre nem lehet határozottan kijelenteni, hogy az élet ilyen korai szakaszában károsodhat-e a tüdőszövet, és ez asztmához vezethet-e, mivel a triklóramin hatásaira vonatkozó adatainak jelenleg nagyon hiányosak" – olvasható a hivatal hétfőn kiadott közleményében.

babauszas2

"Az allergiás családi előzményekkel rendelkező szülőknek minden esetre azt tanácsolja az UBA, hogy addig ne vigyék úszni a kétévesnél kisebb gyermekeiket, amíg nem tisztázódott a triklóraminnal kapcsolatosan felmerült gyanú". Jochen Flasbarth, az UBA elnöke, az alapvető higiéniai szabályok betartására szólította fel az uszodalátogatókat, a vízi létesítmények tulajdonosait pedig arra kérte, hogy tegyenek meg mindent a káros hatások kiküszöbölése érdekében, például a legújabb víztisztítási és vízkezelési technológiák alkalmazása révén.

"Az úszás egészséges mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. Azért, hogy ez így is maradjon, mindenkinek alaposan le kellene zuhanyoznia az úszómedencébe lépés előtt, hogy megelőzzék a triklóramin okozta egészségkárosodás kialakulását" – hangsúlyozta Flashbarth.

babauszas2

Egy belga szakemberek által 2006-ban készített európai tanulmány kimutatta, hogy a tizenhárom és tizennégy évesek körében jelentősen megnövekedhet az asztma és az asztmás lélegzés előfordulásának gyakorisága, ha fedett uszodákba járnak.

Az asztma egyre súlyosbodó egészségügyi problémát jelent szerte a világon, a betegséget kiváltó lehetséges okok eltérőek.

Az elhízás, a genetikai hajlam, a dohányzás, az alacsony születési testsúly, a légszennyezettség és a háztartási por illetve atka is a "gyanúsítottak" listáján szerepel. Az erős érzelmi impulzusok és az időjárás is súlyosbíthatják a tüneteket.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.