A 10 módszer a bölcsőhalál megelőzése érdekében – 2. rész


Az immunizációtól az alkalmazható termékekig 

A csecsemőhalál vagy bölcsőhalál a szülők rémálma. A gyermekek 12 hónapos korát megelőzően fordulhat elő alvás közben, mindenféle előjel nélkül. Száz százalékban nem kiküszöbölhető, de sokat tehetünk a megelőzése érdekében.

A hirtelen csecsemőhalál vagy bölcsőhalál bekövetkezésétől minden szülő retteg. A gyermek 1 éves korában vagy ennél előbb történhet meg: lényegében álmában meghal a baba, minden előzetes jel vagy világos ok nélkül. S bár 100 százalékos módszer nincs a bölcsőhalál megelőzése érdekében, igen sokat lehet tenni az elkerülése végett. 

Cikkünk első részében 5 módszerről volt szó, van azonban további 5 is a bölcsőhalál megelőzése érdekében. 

6. Immunizáljuk a babát: bizonyítékok azt mutatják, hogy azoknál a csecsemőknél, akiket megfelelően immunizáltak, 50 százalékkal csökkent a bölcsőhalál kockázata – összehasonlítva őket azokkal, akinél az immunizáció nem teljes. 

Fotó: 123rf.com

7. Használjunk cumit: ha a gyermeket cumival a szájában tesszük le aludni, az szintén segíthet a bölcsőhalál megelőzésében, bár a kutatók nem teljesen értik, miért. 

Kövessünk néhány tippet a cumi alkalmazásakor. 

  • Ha szoptatunk, várjuk meg, amíg a baba rendszeresen szopik (vagyis legalább 1 hónapos), mielőtt elkezdjük használni a cumit. Ha túl korán megismertetjük vele, a babánál zavar keletkezhet, s előnyben részesítheti a cumivéget a mellbimbó helyett. 
  • Ne erőltessük, hogy cumizzon, ha a kicsi nem szeretne. 
  • Helyezzük a cumit a baba szájába, amikor letesszük aludni, ám ne tegyük vissza a szájába, ha már elaludt és az kiesett onnan.  
  • Tartsuk mindig kellően tisztán a cumit, s ha megrongálódott, vegyünk újat. 
  • Soha ne vonjuk be a cumit mézzel, alkohollal vagy egyéb anyaggal!

8. Óvjuk a gyermeket a túlmelegedéstől: a bölcsőhalál megelőzése érdekében sose öltöztessük túl a babát. Ez növeli a csecsemőhalál esélyét. Könnyed, kényelmes ruhákat viseljen – egyébként is, ne csak alvás közben -, a szoba hőmérséklete pedig ugyanolyan legyen, mint ami a felnőtteknek is komfortos. 

Ha amiatt aggódunk, nem fázik-e a gyermek, adjunk rá pizsamát, amely a karokat, lábakat, kezeket és talpakat takarja, vagy tegyük őt alvózsákba, ez lényegében egy hordozható takaró. Ne használjunk azonban hagyományos takarót – a baba belegabalyodhat, vagy az arcára húzhatja azt.

9. Kerüljük el azokat a termékeket, amelyek azt állítják, hogy csökkentik a csecsemőhalál kockázatát: a bölcsőhalál megelőzése érdekében jobb elkerülni azokat a termékeket, amelyet ezt hirdetik, mivel nem bizonyított hatékonyságuk és biztonságuk. A szívmonitorok és az elektronikus légzőkészülékek szintén nem bizonyítottan csökkentik a csecsemőhalál rizikóját, ezért ezeket is kerüljük. 

10. Ne adjunk mézet 1 év alatti csemetének: mivel a méz nagyon kicsi gyermekeknél botulizmushoz vezethet, soha ne adjunk nekik mézet 1 éves kor alatt. A botulizmus és az azt okozó baktériumok összekapcsolódhatnak a csecsemőhalállal, vagyis a bölcsőhalál megelőzése végett fontos ezt a szabályt betartani. A gyermekorvos, illetve a védőnő segít tanácsot adni, ha bármilyen kérdésünk van, a bölcsőhalál megelőzése kapcsán is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.