5 tipp a kisgyermekek tökéletes karácsonyi ajándékához

A közös élmény a legfontosabb – vallja a gyermekpszichológusEgy régóta áhított tárgy vagy inkább egy közös élmény lehet az ideális ajándék 3-10 éves gyermekeknek? Milyen szabályokat kövessünk az ajándékozásban?

Szakács Adrienn, a KONELI intézmények gyermekpszichológusa ad tippeket az óvodás és kisiskolás gyermekek megajándékozásához.

A tökéletes karácsonyi ajándék megtalálása komoly kihívás valamennyi szülőnek. Szakács Adrienn, a KONELI intézmények gyermekpszichológusa 5 fontos szempontot gyűjtött össze annak érdekében, hogy a karácsonyi meglepetés valóban örömet okozzon az óvodás és kisiskolás gyermekeknek.

  1. Csomagoljunk az ajándék mellé magunkból is!

Nem elég, ha csak a tárgyakra koncentrálunk. Olyan ajándékban gondolkozzunk, amelynek köszönhetően közös élményeket élhetünk át. Ha kesztyűt veszünk, menjünk közösen hógolyózni, ha korcsolyát, akkor együtt próbáljuk ki, ha társasjátékot, akkor együtt játsszunk vele!

Fotó: 123rf.com

  1. Ne adjunk egyszerre túl sokat!

A kevesebb néha több, és ez az ajándékozásban is igaz. Ha egyszerre túl sok meglepetést kap a gyermek, ideje sem lesz mindennel játszani, már a kicsomagolásban elfárad. Így bizony hamar meg fogja unni az ajándékait.

  1. Tanítsuk meg az ajándékozás örömét!

Már kicsiként is megtaníthatjuk a gyermekünknek, hogy jobb adni, mint kapni. Közösen is készíthetünk meglepetést a család tagjainak, például névre szóló mézeskalácsot süthetünk – amikor pedig összegyűlik a család, mindenki megkapja a neki szánt meglepetést.

  1. Kerüljük az életkornak nem megfelelő ajándékot!

Ebben az életkorban a gyermekpszichológus még egyáltalán nem ajánlja a különféle elektronikai eszközök, kütyük ajándékozását. Ezekkel többnyire magányosan játszik a gyermek, nem kapja meg a közös játék élményét.

Fotó: 123rf.com

  1. Büntetés helyett: dicséret

Soha ne fenyegessük a gyermeket azzal, hogy nem kap karácsonyi ajándékot, ha rossz lesz! A büntetéssel mindig sokkal kevesebbet érünk el, mint a helyesen alkalmazott dicsérettel. Persze fontos, hogy legyen értéke a pozitív visszajelzésnek, ezért a dicséret ne járjon mindig együtt ajándékkal is. A hétköznapokban egy-egy jó szó, vagy legfeljebb egy-egy apróság jelentse a pozitív megerősítést, így megmarad az ünnepi ajándék igazi értéke is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index