20 ezer forintért táboroznak a gyerekek

Több, mint 1000 fő bevonásával végeztek kutatást, melyből az derült ki, hogy a családok több mint fele 20.000 forint alatt költ nyári táborozásra, 37,1 százalékuk viszont nem választ nyári tábort gyermekének.

A szülők 14,5 százaléka iskolai napközis táborban gondoskodik az elhelyezésről, 34,5% sport, tánc vagy kaland tábort választ, 17,7% pedig alkotó, kézműves, kreatív, vagy dráma tevékenységekkel foglalkozó táborban fejleszti gyermekét, közel 8% pedig nyelvi táborban. A válaszadók 24%-a szerint a gyerekük a nyári szünetben nem foglalkozik tanulással, mintegy 47%-uk azt válaszolta, hogy hetente egy-két órát tanul, 17,4%-uk pedig hetente 3-5 órát. Legtöbbjük, közel 40% kötelező olvasmányokat olvas, de majdnem ugyanennyien vannak, akik készségfejlesztő játékokon keresztül tanulnak, egy nyolcaduk nyelveket gyakorol, 13,6% pedig azt tanulja, amiből gyengén állt az iskolában. Valószínű, hogy a gyerekek körében nem túl népszerű a nyári tanulás, de kifejezetten pozitív az, hogy egyre többen – a megkérdezettek közel 40 százaléka -fedezik fel a játékokon keresztüli fejlesztést.

 „Az iskolára való ráhangolódás, illetve a gyermekek nyári elfoglalása és agytekervényeinek edzésben tartása néhány ezer forintos fejlesztőjátékkal is megoldható. Ezeken a játékokon keresztül sokkal könnyebb rávenni a gyerekeket a gyakorlásra. Az utóbbi években 50-60 %-os növekedést értünk el társas és fejlesztőjáték értékesítésekből, tehát egyre többen vannak, akik nem csak a könyvek fölött görnyedéssel tudják elképzelni a nyári fejlesztést – mondta el Borhi János, a Formatex ügyvezetője. – „Népszerűbbek az örökzöld fejlesztő játékok, amiket a szülők gyerekkorukból ismernek, mint a Scrabble és a Gazdálkodj okosan!, de fontosnak tartjuk azt, hogy az újabb, korszerűbb fejlesztő játékokra is felhívjuk a figyelmet és szakértő segítsen a megfelelő, a gyermek igényeire és tudásszintje szerint személyre szabott játék kiválasztásában, ezért alakítottuk ki Fejlesztősziget szolgáltatásunkat a MOM Parkbeli Játéksziget üzletünkben, ahol gyógypedagógus, terapeuta kollégánk és szakképzett eladóink adnak tanácsot” – tette hozzá.

shutterstock_65941003

A kérdőívből kiderül, hogy a válaszadók közel 20 százaléka 20 és 30 ezer forint között költött nyári táborra, 11% pedig 30- 40 ezer forint között, de tíz százalék alatt van az olyan családok aránya, ahol gyerekenként 50 ezer forintnál drágább tábort választanak. Fejlesztő játékot lehet venni akár már 1000 forint alatt is, de 2 és 5000 forint között a legtöbb játék elérhető, például Az első képeim, a Matematika kicsiknek, vagy a Környezetismeret az olvasni még nem tudó gyerekeknek nyújtja a játszva tanulás örömét. A világ országai, az Állatok és a Találmányok pedig az iskolásoknak készültek. A gyártók arra is odafigyeltek, hogy a játékszabályok olyan egyszerűek legyenek, hogy a gyerekek akár szülők nélkül is együtt tudjanak játszani: amíg a homokóra lepereg, addig nézhetik a kártyát, próbálva minél több információt megjegyezni róla, majd a dobókockával kidobott kérdésre kell válaszolni, és a helyes válaszokkal gyűjteni az értékes pontokat.

A nyár végi estéken a gyermekeket ágyba tessékelő játékok felbecsülhetetlenek az iskolára való átállás elősegítésére. Vannak olyan játékok, amelyek megkönnyítik ezt a feladatot sőt még a számolást is lehet velük gyakorolni, ilyen a Tízen az ágyban ami egy mókás számolós játék, ahol az győz, akinek először kerül tíz kis figura az ágyába. Az iskolaszereket is egyre hamarabb kezdik akciózni a kereskedők és manapság már nemcsak a papír-írószer boltokban, vagy a hipermarketekben lehet iskolatáskát, tornazsákot, tolltartókat, füzeteket vásárolni, hanem a játékboltokban is. Egy-egy tanszercsomag 10 – 15000 forint körül mozoghat, az iskolatáskák pedig ergonomikus kialakításuktól és egyéb design elemektől függően tízezer forinttól akár 50 ezer forintig is megtalálhatók. Hátizsák pedig 5 -10000 forintból is beszerezhető.

 

Forrás: