10 tipp az anyatej mennyiségének növeléséhez – 2.rész

Hogyan szaporítható természetesen az anyatej?

Nehezen szoptatunk, nem találjuk elegendőnek az anyatej mennyiségét? Érdemes kipróbálnunk tíz alapvető élelmiszert, amelyek segíthetnek ebben, a görögszénamagtól kezdve a fokhagymáig.

Sok anyuka szembesül azzal a problémával, hogy nem tűnik elegendőnek a teje a csecsemő szoptatásához. Noha a szoptatás élettani folyamat, az anyatej mennyiségének növelését bizonyos élelmiszerekkel is lehet fokozni – érdemes kipróbálni az alábbiakat.

Az első 5-öt cikkünk előző részében soroltuk fel. Lássuk a második 5-öt!

6.Ajwain mag: ezt a magot gyakran használják emésztés segítésére, valamint a székrekedés tüneteinek enyhítésére. Hozzájárul viszont az anyatej mennyiségének növeléséhez is.

Így próbáljuk ki: édeskömény és ajwain magok keverékét áztassuk be egy pohár vízben, majd igyuk meg reggel. Lehet azonban a magvakat salátához, körethez is fogyasztani.

7.Zab: kiváló reggelire, kalciummal, rosttal és vassal megpakolva. Egy tálnyi zab tökéletes az anyatej mennyiségének szaporításához is.

Így próbáljuk ki: hagyományos reggelit készíthetünk belőle tejjel, de egyéb zabételek is kreálhatók ezzel az alapanyaggal.

zab2

8.Zöld leveles zöldségek: a különféle tököket is ajánlani szokták az anyatej szaporításához, így a keserű tököt, almatököt, szivacsos tököt. Ezeket a zöldségeket egyébként megemészteni is könnyű, s komoly tápértékük van.

Így próbáljuk ki: készítsünk mindegyikből próbaképpen ételt, választott fűszerekkel. Levüket is használhatjuk azonban, reggel fogyasztva, pohárban.

9.Piros zöldségek: az édesburgonya, a yamgyökér, a répa és a gyökér béta-karotinban gazdag, egy szoptató nőnek érdemes beiktatnia az étrendjébe. Nemcsak növeli az anyatej mennyiségét, de a máj egészségét is javítja, vastartalma pedig megóv szülés után a vérszegénységtől.

Így próbáljuk ki: salátaként, köretbe, tetszés szerint fűszerezve kiválóan fogyaszthatóak, egy kis mennyiségű olajjal vagy ghee-vel.

10.Szárított gyümölcsök: egy maréknyit nyugodtan ehetünk belőlük, vagy hozzáadhatjuk desszerthez.

Így próbáljuk ki: a szárított gyümölcsök ehetők magukban, de akár pirítva, ghee-hez adva, vagy porrá tört mandulával is kitűnőek. Különféle desszertekhez ugyancsak adhatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php