10 módszer a bölcsőhalál megelőzése érdekében – 1. rész

A hátonfekvéstől a szoptatásig

A csecsemőhalál vagy bölcsőhalál a szülők rémálma. A gyermekek 12 hónapos korát megelőzően fordulhat elő alvás közben, mindenféle előjel nélkül. Száz százalékban nem kiküszöbölhető, de sokat tehetünk a megelőzése érdekében.

A hirtelen csecsemőhalál vagy bölcsőhalál bekövetkezésétől minden szülő retteg. A gyermek 1 éves korában vagy ennél előbb történhet meg: lényegében álmában meghal a baba, minden előzetes jel vagy világos ok nélkül. S bár 100 százalékos módszer nincs a bölcsőhalál megelőzése érdekében, igen sokat lehet tenni az elkerülése végett. 

1. Az alvó babát a hátára rakjuk le: a bölcsőhalál esélye jóval alacsonyabb, ha a gyermek a hátán alszik, nem pedig az oldalán vagy a hasán. Az oldalt fekvő baba amúgy is hasra fordulhat. Ezek a pozíciók a gyermek fejét a matrachoz szorítják, ami megfojthatja őt. Ne hagyjuk a pici babát hosszabb ideig babakocsiban, autóülésben, babaülésben vagy hintában aludni. Sima, egyenletes felületre fektessük. 

Fotó: 123rf.com

Mindenkinek mondjuk meg, aki gondoskodik a babáról, hogy hátra fektesse, akár csak a délutáni alvás erejéig is: a nagyszülőknek, a bébiszitternek, a testvéreknek, bárkinek. Azt hihetik, hogy egy, ettől eltérő alkalom nem számít, de sajnos nagyon is. Főleg, hogy a gyermeknél, aki eddig háton aludt, majd egyszercsak hasra fordítják, jóval magasabb a csecsemőhalál előfordulásának esélye. 

Ha attól tartunk, hogy a kisgyermek fulladni kezd, ha háton alszik – ettől nem kell félni, az ilyesmi nagyon ritka. Az egészséges babák automatikusan lenyelik a folyadékot, vagy felköhögik. Ha aggódunk emiatt, kérdezzük meg a gyermekorvost, ne emeljük-e meg kissé a gyermek fejét fekvés közben. 

2. Szilárd, stabil ágyon aludjon a baba, játékokkal ne vegyük körül: a fulladás megelőzése érdekében mindig helyezzük el a gyermeket szilárd matracon, stabil fekhelyen. Csupán az alap ágyneműre van szüksége, takarókat, párnákat, plüssállatokat és egyebeket ne helyezzünk köré a bölcsőhalál megelőzése érdekében.

3. Ne dohányozzunk a baba körül: ha az anya cigarettázott terhessége alatt, a gyermeknél háromszor akkora a bölcsőhalál esélye, mint a nemdohányzóknál. A várandósság alatti dohányzás a csecsemőhalál fő rizikófaktora, a másodkézből dohányzás a baba körül pedig ugyancsak növeli annak kockázatát, hogy megtörténik a baj. Ne hagyjunk senkit a gyermek közelében cigarettázni!

4. Legyen közel hozzánk a baba, de ne az ágyunkban: Ha a csecsemő ugyanabban a szobában alszik, mint az anya, az vizsgálatok alapján csökkenti a csecsemőhalál kockázatát. A bölcsőhalál megelőzése érdekében tehát érdemes a baba ágyát kezdetben ugyanabban a szobában tartani, ahol a szülők alszanak. Veszélyes azonban ugyanabban az ágyban aludnia, ahol az anya és az apa pihen. Ugyanígy, nem szabad karosszékben vagy kanapén altatni.  Ha vigasztalás vagy szoptatás miatt bevisszük a babát saját ágyunkba, feltétlenül helyezzük vissza a saját bölcsőjébe, kiságyába, amikor készen áll az alvásra.

5. Szoptassunk, amíg lehet: a csecsemő szoptatása akár 50 százalékkal is csökkentheti a bölcsőhalál kockázatát, noha a szakértők máig nem tudják, miért. Egyesek szerint az anyatej védheti a babát fertőzésektől, melyek növelik a csecsemőhalál esélyét. Ha szoptatunk, ne igyunk alkoholt, ez is emeli a gyermek halálának rizikóját. Egy egyszerű érintés nagyon sokat segít – az érintkezés fontos a baba fejlődését illetően.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.