10 meglepő dolog egy baba életéből

Néha még a légzésük is megáll

Egy kisbaba életének első szakasza számos meglepő dolgot tartogathat számunkra. Bizonyosan akad olyan tulajdonságuk, amelyről korábban nem hallottunk.

Úgy gondoltuk, már jól ismerjük kisbabánk minden érdekes tulajdonságát? Lehetséges, hogy még akad néhány meglepő dolog.

Egy baba életének korai szakaszában több jellemző akár meg is ijesztheti a szülőt, mert nincs tisztában azzal, hogy ez egy ekkora gyermeknél normálisnak számít. De lássuk, miről lehet szó!

  1. A baba első székletürítésének nincs szaga

A mekónium nevű fekete, kátrányszerű anyag nyálkából, méhfolyadékból és minden olyasmiből áll, amelyet a baba megemésztett, amikor még az anyaméhben volt. Nincs azonban még benne bélbaktérium, amelytől szaga lehetne. Amint elkezdjük etetni a gyermeket, a baktériumok elkezdenek megjelenni belében, s 1-2 nap után a bélmozgások zöld, sárga vagy barna székletet eredményeznek, melynek már ismerős a szaga.

Fotó: 123rf.com

  1. A csecsemők légzése olykor megáll

A baba hirtelen légzésmegállása leginkább akkor fordul elő, ha alszik – ez a leállás 5-10 másodpercig tarthat. Elég ideig azonban ahhoz, hogy a szülők pánikba essenek. A szabálytalan légzés normális – ám ha hosszabb ideig nem vesz levegőt a gyermek, illetve kékessé válik a bőre, az sürgősségi eset! Amikor a baba izgatott vagy sír, több mint 60 lélegzetvétel jellemzi egy perc alatt.

  1. A baba mandulái ízlelőbimbókkal rendelkeznek

Noha egy csecsemőnek nagyjából ugyanannyi ízérzékelője van, mint az idősebb gyermekeknek és a fiatal felnőtteknek, azok több területet fednek be – beleértve a mandulákat és a torok hátsó részét. Az újszülött érzékel édeset, keserűt, savanyút, de sósat nem, míg el nem éri az 5 hónapos kort. Ez egy túlélési dolog: az anyatej édes, a keserű és a savanyú íz ártalmas lenne. Amikor azonban a baba elkezd szilárd ételeket enni, jellemzően ugyanazokat a dolgokat szereti majd, amit az édesanyja evett terhesen és szoptatás idején.

  1. A csecsemő először könnyek nélkül sír

A baba 2-3 hetes korában elkezd sírni, ám könnyek csak egy hónapos korukban jelennek meg. A késő délutáni és a kora esti órákban sírnak leginkább. Gyakran minden ok nélkül, s szinte semmi nem segít, hogy abbahagyják. A legtöbbször általában a 46. hét környékén sírnak a terhesség után, vagy 6-8 hetesen, ha normál időben születtek. Három hónap leteltével ez jellemzően csökken. (Azok a babák, akik korábban jöttek a világra a vártnál, nyilván kicsit idősebbnek számítanak.)

Fotó: 123rf.com

  1. Az újszülöttnek vannak mellei

Amikor megszületnek, a fiúknak és a lányoknak is vannak apró melleik – még akár tej is szivároghat belőlük. Ne nyomkodjuk ezeket a kemény kis dombokat – azért képződnek, mert a baba ösztrogént szív fel az édesanyjától. Pár hét alatt lelappadnak. A lány babáknál akár minivérzés vagy hüvelyváladék is jelentkezhet, mely pár nap alatt elmúlik.

  1. A baba szeret jobbra nézni

Csupán a csecsemők 15 százaléka fordítja balra a fejét, ha a hátára fektetik. Ez valószínűleg génfüggő, mint például a gödröcskék. Ez a jellemző pár hónapig tart, s segíthet megmagyarázni, miért van több jobbkezes ember, mint bal.

  1. Bizonyos agysejtekből többel rendelkezik egy baba

Noha az újszülött agya nagyobb lesz később – az első évben megduplázódik a mérete -, már csecsemőként megvan a legtöbb idegsejtje, amely elektromos üzenetet hordoz. Ezen neuronok jó része nem cserélődik, ha elhalt, vagyis egy felnőttnek kevesebb van. A sejtek közötti kapcsolatok „tisztulnak”, ahogy a baba nő, ami segít nekik koncentrálni, ugyanakkor visszaszorítja a kreativitást.

  1. A fiú babáknak van erekciójuk

Mindez közvetlenül azelőtt történik, hogy pisilnek (érdemes számításba venni pelenkacserénél!). Nem tudni pontosan, mi az oka, de aggódni és szégyenkezni sem kell emiatt. A jelenség még az ultrahangon is látható, születés előtt. Egy kisfiú pénisze világra jöttekor nagynak tűnhet, de ez is normális. A saját és az édesanyja hormonjai is szerepet játszanak ebben, ahogyan a véraláfutások és duzzanat is visszamarad kezdetben a születés folyamatából.

Fotó: 123rf.com

  1. A baba képes megijeszteni önmagát

Nem kell sok egy csecsemőnek, hogy megijedjen – elég egy hangosabb hang, erős illat, élénk fény, hirtelen mozdulat, sőt akár a saját sírása is. Hogy megijedt, onnan tudhatjuk, hogy karjait oldalra nyújtja, megfeszül a teste, majd gyorsan bezárja az öklét és visszahúzza karjait a testéhez. Ez a Moro-reflex, amely valószínűleg figyelmeztető jelzésként alakulhatott ki, jelezve, hogy a fiatal majom nincs egyensúlyban – így az anya megakadályozhatta az esést.

  1. Egyes születési jegyek eltűnnek

Meglepő, de bizonyos foltok, melyek a csecsemőn jelen vannak a születésekor, idővel eltűnhetnek. Például a rózsaszínes vagy piros területek a homlokon, szemhéjakon, orrnyergen vagy a nyak hátulján. Az ún. mongol foltok lapos, kékes foltok, amelyek tintafoltoknak tűnnek a háton vagy a fenéken, szintén elhalványulnak pár év alatt. Nem tudni, mi okozza őket. Az élénkpiros „eper” hemangioma a gyorsan növekvő erekből származik. Ezek a születési jegyek több héten keresztül jelennek meg, s évekbe telik az eltűnésük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.