Videó – Igazi szörnyek az alkoholista szülők

Sajnos sokszor kerülünk olyan szituációba, amikor a közvetlen közelről tapasztaljuk meg, milyen agresszivitás társulhat egy alkoholista szülő viselkedéséhez. Láthatunk ordítozó anyukát a parkban, gyermekét rángató apukát az utcán, de élhet ilyen család a szomszédunkban is. Ilyenkor azonnal arra gondolunk, mit lehet és mit érdemes tenni annak érdekében, hogy megvédjük a gyermeket.

Sokak véleménye szerint sokkoló az a finn kampányvideó, amelyet nemrégen töltöttek fel az internetre. A rövid film üzenete: „Így látnak minket a gyermekeink, amikor részegek vagyunk”. A videó valódi szörnyeket mutat be: azokat a szülőket, akik az alkohol befolyása alatt nevelik gyermekeiket. A kampány készítőinek célja az, hogy széles közönség megtudja, milyen kárt okoz a kicsikben, ha alkoholisták között él.

Sokan tapasztalják meg közvetlen környezetükben, hogy milyen veszélyes az a család, ahol egyik vagy akár mindkét szülő az alkohol rabja. Ezek a gyermekek sokszor vannak kitéve testi vagy lelki bántalmazásnak, szüleik elhanyagolják őket. Gyakori, hogy az anyuka a terhesség alatt sem mond le káros szenvedélyéről és szülés után is folytatja az italozást. A legtöbb emberben felmerül a kérdés: kívülállóként mit tehetek?

A legnagyobb kérdés az, hogy mi a jó a gyermeknek: olyan családban felnőni, ahol a szülők állandó terrorjának – veszekedésnek, esetleg testi bántalmazásnak vannak kitéve, vagy ha szülők nélkül nevelkedik. Sok esetben a szemtanúk éppen azért nem hívják ki a hivatalos személyeket, mert a gyermeket féltik attól, ha kikerül a családból, talán még rosszabb sorsra jut. És közben ott lebeg a fejük felett a kétség: „ha a veszekedések és bántalmazások tragédiához vezetnek, én talán segíthettem volna.”

A hivatalos eljárás azonban nem minden esetben jelenti azt, hogy a gyermeket kiszakítják a családi kötelékből. A Családsegítő és Gyermekjóléti szervezet célja az, hogy a problémát szüntessék meg, nem pedig a családot szakítsák szét. Gyermeket csak abban az esetben vesznek el a szüleitől, ha úgy látják, az élete forog veszélyben. Az első lépés mindig az, hogy a felnőtteket együttműködésre késztetik: ha belátják, hogy a kicsik is szenvednek alkoholizmusuk miatt és hajlandóak elfogadni a segítséget, akkor nem feltétlenül kell szétrobbantani a családot.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.