Videó – Esély a mozgássérült gyermekeknek

Egy angol édesanya találmányának köszönhetően hamarosan a mozgássérült gyermekek is lábra állhatnak, sőt, szüleik segítségével még járhatnak is. Az Upsee Firefly névre keresztelt különleges, hámokból álló szerkezetet a felnőtt a derekára csatolja, beszíjazza a gyermeket, aki ennek köszönhetően felegyenesedhet és segítséggel ugyan, de járkálhat is.

Debby Elnatan élete legnehezebb időszakán van túl: gyermeke a születésekor agyvérzést kapott és alig tudta mozgatni a kezeit és lábait. Az orvosok ugyan nem sok reménnyel kecsegtették az édesanyát, ő azonban bizakodott, hogy a gyógytornák és kezelések hatására javul a helyzet. Fia, Rotem két éves volt, amikor az orvosok közölték a családdal, nincs remény arra, hogy egyedül lábra álljon.

„Szülőként nincs rosszabb érzés, mint látni, hogy a gyermek szenved és én nem tudok tenni érte. Nem voltam hajlandó elfogadni, hogy a kisfiam sosem fog tudni járni, ezért éjszakákon át gondolkoztam, mit tehetnék érte. Egyik este aztán megszületett az Upsee” – emlékezett vissza Debby.

A különleges szerkezetet úgy alakították ki, hogy a hámokba becsatolva a gyermekek a szülő lábának támaszthassák a hátukat, ennek köszönhetően felegyenesedhetnek. A felnőtt lábára állva még tipegni, járni is képesek, és mivel a kezük szabadon marad, közben játszhatnak is.

Az Upsee egyelőre tesztelés alatt áll, de ha minden jól megy, hamarosan rengeteg család életét könnyítheti meg a szerkezet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.