Úristen! Drogozik a gyermekem?

Világméretű problémává nőtte ki magát mára a droghasználat. A drogfogyasztás jeleit olykor nagyon nehéz észrevenni. De észre lehet – íme a legszembetűnőbbek.

Egyike a leggyorsabban növekvő problémáknak ma az egész világon a drog fogyasztása. Míg a tiltott drogokhoz általában nem egyszerű hozzájutni, az úgymond „legálisak”-hoz nem túl nehéz. Sajnos, sok fiatal részese is a terjesztésüknek. Mindez az egyik fő oka, hogy a drogfogyasztás világméretű gond lett. Amikor pedig valaki már függő, megjárhatja a poklok poklát: a függőség nehezen leküzdhető.

Hazánkban a jórészt szintetikus drogok fogyasztása a szórakozás kiegészítőjévé, egyfajta katalizátorává vált, a társas szórakozáshoz kötődik. Magyarországon is jelentős társadalmi és közegészségügyi kérdés a drogfogyasztás – felmérések szerint a felnőtt lakosság, azaz a 18 és 64 év közöttiek közel 10 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott szert élete során. A fiatalok körében még ijesztőbbek az adatok: a 8-ik és 10-ik évfolyamos diákok majdnem 16 százaléka fogyasztott már életében drogot.

Ha egy gyermek drogozni kezd, mindig felmerül a kérdés: vajon a szülő rontott-e el valamit, vagy nem volt befolyása a dologra, és a gyermek magától indult el a helytelen úton? Hogy mi volt a kiinduló pont, az az esettől függ – annyit azonban mindenképp tehet a szülő a gyermekéért, hogy időben kiszúrja: valami nem stimmel vele. Idejekorán meg lehet akadályozni a függőséget, ha a drogfogyasztás jeleit észrevesszük. Mik ezek?

drog9

Drámai változás a viselkedésben

Az elején különösen nehéz észrevenni, ha valaki drogozik. Mégpedig azért, mert a dolog nem rendszeres, ezért ha olykor-olykor furcsán viselkedik az illető, még nem lehet belőle messzemenő következtetéseket levonni.

A drog használatának gyakoribbá válása azonban már feltűnhet a viselkedésben: a fiatalnak gyors hangulatváltozásai vannak – egyik percben jókedvű, majd hirtelen átcsap rosszkedvűbe, agresszívbe, levertbe. Míg máskor általában nem szokott ilyen lenni, most ingerlékeny, lobbanékony, ideges. Látszólag ok nélkül kimerült, fáradt, nehezen alszik, alvászavarral küzd. Koncentrációs képessége romlik, figyelme lankad. Indokolatlanul félelem, pánikérzés tör rá.

A droggal élő fiatal megváltozik, másokkal barátkozik – akik esetleg ugyanúgy drogot használnak -, új barátait nem szívesen mutatja be otthon. Zárkózottá válhat, szociális kapcsolatai megváltoznak. Titkolózik, már családtagjaival sem olyan a viszonya, mint rég.  Elkezdi hanyagolni környezetét és saját magát is, olykor céltalannak, üresnek érzi életét. Ami iránt korábban érdeklődött, már nem érdekes számára. Az iskolában romlani kezdenek a jegyei, munkájában nem képes a megszokott módon koncentrálni.

gyogyszer67

Megdöbbentő változás a külsőben

Aki drogot használ, azon előbb-utóbb külső változások is jelentkeznek. Itt nemcsak arra kell gondolni, hogy ismeretlen eredetű tűszúrások nyomai láthatók a test felszínén, hiszen azt el is lehet rejteni – szembetűnő lehet, hogy a meleg ellenére is hosszú ujjú felsőt visel. Az a fiatal, akinek beesett az arca, szájszárazság, orrfolyás tapasztalható nála látszólag ok nélkül, gyanús, hogy drogot fogyaszt. Figyelmeztető külső jel lehet az étvágytalanság, valamint a jelentős fogyás, az elszíneződött bőr. Az illető külső ingerekre, például zajra, a fényekre, a fájdalomra túlságosan érzékenyen reagál.

Egyre kevesebb pénz és egyre növekvő eszköztár

Akit már megkörnyékezett a függőség, az bizony egy idő után pánikszerűen keresi a lehetőségeket, hogy pénzhez jusson. A drog használójának sok pénzre van szüksége, hogy a drogot beszerezze, ezért megfigyelhető, hogy egy idő után elkezd túlköltekezni, kénytelen kölcsönkérni. Megtörténhet, hogy a családi házból is eltűnik pénz, értékek, melyek hollétéről állítólag nem tud.

A fiatalnál találhatunk bizonyos tárgyakat is, melyek gyanút kelthetnek, droghasználatra utalhatnak. Elsőre furcsának találnánk például, ha a gyermek zsebéből száraz növénydarabkák akadnának a kezünkbe – az alufólia darabok, többszörösen összehajtott borítékok már gyanúsabbak lehetnek, ahogyan az ismeretlen eredetű tabletták is. Figyelmeztető darabok lehetnek a letört cigarettaszűrő, a citrompótló is. Persze, ha netán injekciós felszerelést, megégett aljú, hajlított kanalat találunk az illetőnél, az már elég egyértelmű…

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Egy válasz

  1. Tóth Erzsébet

    A 15 lakásos lépcsőházban érezhető hogy valaki narkotikumot használ. Kell ezt valakinek jelezni vagy jelezzem a lakóknak hogy ne foglalkozzanak vele?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.