Tornacsarnokok újultak meg a „Mi iskolánk bajnoka” programban

Közel egy millió forintból három újabb – két fővárosi és egy nagykanizsai – oktatási intézmény tornacsarnokát újították fel a Poli-Farbe festék- és vakolatgyár, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság együttműködése révén.

A megszépült csarnokokat olimpikonok avatták fel, akik mostantól névadóként ösztönzik a fiatalokat a sportra. „A Mi iskolánk bajnoka” elnevezésű kezdeményezés révén összesen már 12 megújult tornacsarnokban sportolhatnak országszerte a diákok.

Az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola névadójához méltóan igazán „sportos” intézmény, amelynek falai között sok egykori és jelenlegi élsportoló is tanult vagy tiszteletét tette. Dicsőségfalát 40 sportoló kéz-, illetve lábnyoma díszíti, köztük olyan legendáké, mint Bene Ferenc, Törőcsik András, Gyurta Dániel, Benedek Tibor, Berki Krisztián és Kiss Gergely.

Az intézmény vezetője, Miskolczi Erzsébet elmondta: „Mozgalmas, gazdag sportéletet folytatunk az iskolában. Köznevelési sportiskolaként sokat teszünk a sport, a mozgás megszerettetéséért, az utánpótlás-nevelésért, valamint a szabadidősportért. A kiváló versenyeredményeik révén Budapest 15 legeredményesebb és aktívabb iskolái között tartják számon az intézményt. Öröm számunkra, hogy a felújítással egy lépcsőfokot tudtok abban az irányba is haladni, hogy szebb környezetben sportolhatnak diákjaink.”

A Mi iskolánk bajnoka” programban a tornaterem és a „szükségterem” felújítása, festése valósult meg közel egy millió forintból. A tornacsarnok az intézménnyel kiváló kapcsolatban álló Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó nevét viseli. A kiváló vízipólós, akinek egyesületének vizes osztálya is van az iskolában, elmondta: „Megtisztelő, hogy névadóként segíthetem, a gyerekeket a sport megszerettetésében. Fontosnak tartom, hogy már a legkisebbek is leljenek örömöt a mozgásban, megfelelő szakmai felkészültség mellett, egy szép, tiszta iskolai környezet, ebben csak segítséget jelenthet.

A Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornaszobája- ahogyan az intézmény nevezi „mocorgó” – szintén megszépülhetett a pályázatnak köszönhetően. A pénzből kifestették a falakat és nyílászárókat. A tornacsarnok mostantól az iskola egykori tanulója, Földházi Zsófia ifjúsági olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázó nevét viseli. Az 1964-ben megnyitott nagykanizsai dr. Mező Ferenc Gimnázium megújult tornacsarnoka pedig a város szülötte, Siti Beáta olimpiai ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok kézilabdázó nevét viseli eztán.

A Poli-Farbe festékgyár, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Diáksport Szövetség 2014-ben indította el a jótékonysági programját.

A Mi iskolánk bajnoka” kezdeményezést vállalatunk szívügyének tekintjük, hiszen magunk eszközeivel hozzájárulhatunk a fiatalok egészséges életmódra neveléséhez, és olyan körülményeket tudunk teremteni a gyerekek számára, ahol élmény a sportolás”– hangsúlyozta Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalat a felújításokhoz most mintegy egymillió forint értékű festék- és vakolatanyaggal járult hozzá. A felújításhoz többek között beltéri falfestékeket, latexfestéket, glettanyagot, zománcfestéket biztosított a festékgyár az iskola igényeihez maximálisan igazodva.

A MOB és a festékgyár közös pályázata folytatódik, a 2018/2019. tanévben újabb iskolák vehetnek részt a pályázatban és tehetik szebbé környezetüket.

A Mi iskolánk programban részt vett iskolák és a felújított tornacsarnokok névadó olimpikonjai:

2014.
Szűcs Sándor Általános Iskola, Budapest IV. kerület – Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakozó
Bercsényi Miklós Általános Iskola, Szombathely, Pars Krisztián, olimpiai bajnok atléta
Bárdos László Gimnázium, Tatabánya – Csernoviczki Éva, olimpiai bronzérmes cselgáncsozó 

2015.
Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet, Budapest XIV. kerület – Kozák Danuta,olimpiai bajnok kajakozó és Lőrincz Tamás, olimpiai ezüstérmes birkózó
Kazinczy Ferenc Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola, Budapest XXI. kerület – Módos Péter, olimpiai bronzérmes birkózó
Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Kápolnásnyék – Tóth Dávid, világbajnok kajakozó

2016.
Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest – Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó
Csík Ferenc  Általános Iskola és Gimnázium, Budapest – Risztov Éva olimpiai bajnok úszó
Gárdonyi Géza Általános iskola, Devecser – Darányi József súlylökő olimpikon

2017.
Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola, Budapest, IV.kerület –  dr.Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó
Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest – Földházi Zsófia ifjúsági olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázó
dr. Mező Ferenc Gimnázium, Nagykanizsa – Siti Beáta olimpiai ezüst- és bronzérmes,  Európa-bajnok kézilabdázó

Forrás: https://napidoktor.hu/index