Tombol az allergiaszezon – gondoskodjunk a felkészülésről!

A nyári pihenésre, kikapcsolódásra, utazásra, sportra, baráti és családi összejövetelekre mindannyian készülünk, de ebben az időszakban az allergiásoknak további felkészülnivalóik is vannak, hogy tüneteik ne rontsák el a felhőtlen szórakozást. Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus és klinikai immunológus és a Zewa néhány hasznos tanácsának betartásával azonban az allergiások is boldogan élvezhetik a nyarat.

A felkészülés fontossága

Az allergiásoknak idén nyáron is mindenekelőtt a szénanáthától van félnivalójuk – amit esetenként asztma is súlyosbíthat –, bár a „tapasztalt” allergiás nem hagyja a felkészülést a nyaralás előtti napokra. Aki már járt orvosnál a jellegzetes, évente nagyjából azonos időszakban ismétlődő és hasonló intenzitású tünetekkel (tüsszögés, állandó orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés), az kezelőorvosával együtt megválaszthatja a saját maga számára leghatékonyabb gyógyszeres kezelést. Annak, aki egész nap tüsszög, folyamatos orrdugulása van, ég a szeme és nem bírja az erős napfényt, nem elég csak úgy „beugrani” a patikába valamilyen tablettáért. A súlyos, az életminőséget átmenetileg, de pont a nyaralás alatt tönkretevő tüneteket ugyanis csak erélyes, folyamatos, pontosan betartott kezeléssel lehet enyhíteni. A kerékpározók emellett még különösen nagy pollenterhelésnek is ki vannak téve, a tüneteiket pedig a forgalom légszennyezése tovább fokozhatja.

Gyomok mindenütt, keresztallergia

Magyarországon a nyári hónapokban a gyomok váltják ki a legerősebb tüneteket – ezekből pedig sajnos hazánk egész területén rengeteg van. Aki külföldi utazást tervez, jól teszi, ha előre tájékozódik európai pollentérképekből az interneten, mert előfordulhat, hogy a fűpollenek, délebbre pedig a ciprusok, az olajfa, vagy akár a falgyom is kiválthatják a tüneteket, hiszen ha nem is elterjedten, de hazánkban is megtalálhatók ezek a növények. Ez pedig lehetőséget ad az érzékennyé váláshoz. Ráadásul a pollenek követnek minket a zártnak gondolt terekbe is: szellőztetéskor, vagy ruhán, cipőn, hajon megtapadva. Ezek rendszeres váltása, tisztítása segíthet a tünetek enyhítésében. A nyári hónapokban a keresztallergiák is gondot okozhatnak. Akik a fekete ürömre érzékenyek azoknál – kizárólag a nyári szezonban – egyes italok vagy fűszerek (például curry félék) kiválthatnak száj- vagy nyelvdagadást. Néha az atkákra érzékenyeknél a finom puhatestűek, rákok nagyobb mennyiségű fogyasztása is allergiás tünetekkel járhat, és sokat lehet hallani parlagfű allergiások esetében dinnye vagy cukkini, uborka, paradicsom, esetleg banán fogyasztása után bekövető panaszokról. Ilyen esetekben indokolt lehet ezek kerülése, hogy ne okozzanak felesleges ijedtséget.

Személyes higiénia

Persze az allergiákon túl más, ismert veszélyek is megkeseríthetik a nyaralást, ilyenek például a gyors lefolyású, de akár magas lázzal, hasmenéssel is jelentkező bélfertőzések. Ezeket bizonytalan eredetű csapvíz fogyasztása, nem tiszta edények, evőeszközök használata, de különösen a személyi higiéné elmulasztása okozhatja. A gyakori kézmosás, rendszeres tisztálkodás a legjobb módszer ezek elkerülésére. Ezért is jó, ha mindig kéznél van a zsebkendő vagy a törlőkendő. A közhiedelem a nyár vége felé csökkenő pollenterhelés csökkenése hazánkban a légúti allergiáknál is enyhülést hoz, ám a korábbi évekhez képest, a klímaváltozás egyik következményeként, az allergia szezon még szeptemberben is tart, és szervezetünk nem felejti el gyorsan a július-augusztus megpróbáltatásait. Ezért mindenképpen figyeljünk arra, hogy szeptemberben is tegyünk megelőző lépéseket. A Zewa termékei az allergiások segítségére lehetnek a legnehezebb nyári hónapokban is, a márka honlapján pedig további hasznos tanácsok olvashatók.

Forrás: