Tippek tojásfestéshez

A húsvét elengedhetetlen kelléke a színes tojás. A tojásfestés hagyománya évezredekre vezethető vissza. Ez az egyik legszebb húsvéti hagyomány, amely gyereknek, felnőttnek egyaránt nagy élmény.

Kevesen tudják, de a perzsák már 3000 évvel ezelőtt vörösre festett tojásokat ajándékoztak egymásnak. A tojás a tavasz kezdetét, a kikeletet szimbolizálta. Ez a hagyomány szép lassan beszivárgott az európai kultúrába, az ókori görögök és rómaiak is a tavasz ünnepléséhez használták fel ezt a szimbólumot. A keresztények a XIII. századtól kötik a tojást a húsvéti ünnepekhez.

Manapság a tojásfestés fontos mozzanata a húsvéti készülődésnek. Van, aki kifújt tojásokat fest, de műanyag-, fa-, porcelán anyagúakat is dekorálnak. Ezek nem csak díszként mutatnak remekül, ajándékként is bekerülnek a locsolók kosarába. A főtt tojások festése hagyományosan nagyszombaton történik. Festés előtt mosogatószeres vízzel alaposan mossuk át a tojásokat, így zsírtalanítva a felületet!

tojas_001

A színezéshez használhatunk ételfestéket, de természetes alapanyagokkal is kísérletezhetünk. Természetes oldat lehet a csipkebogyó tea, a lilahagyma főzete, a céklalé, a vöröskáposztalé vagy a spenótlé is. A tartós hatás érdekében forró oldattal dolgozzunk!

Ha el akarjuk fogyasztani a tojásokat, akkor mindenképpen természetes színezőket használjunk! Ételfesték használata esetén egy edényben keverjünk el negyed teáskanálnyi ételfestéket háromnegyed csésze forró vízben, majd adjunk hozzá egy evőkanál ecetet is!

A tojásokat tegyük ebbe az oldatba és hagyjuk benne legalább két órán keresztül! A tojásokat ezután puha pamutronggyal töröljük át, és fényezzük olajjal a felületüket! Festés után dekorfestékkel különböző mintákat is rajzolhatunk rájuk, de matricákkal is dekorálhatjuk a tojásokat!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.