Tévé kell a kölyöknek és pizza?

A csak „gyereknevelési guruként” emlegetett szakember szerint ideje lazítani, és több pizzát és tévénézést engedni az utódoknak.

Dr. Bryan Caplan szerint a szülők túl magasra helyezik a mércét, amikor gyermekeik neveléséről van szó. A virginai George Mason Egyetem munkatársa úgy látja, a különórákkal elhalmozott gyermekek semmivel sem lesznek intelligensebbek felnőtt korukban. Véleménye szerint nem árt, ha a szülők néha kicsit visszavesznek a tempóból, és nem próbálják meg totális irányítás alá vonni gyermekeik mindennapjait.

Álláspontját, miszerint vonuljunk háttérbe, és vegyük könnyedén a szülői szerepet, döbbenten fogadták azok az „anyatigrisek”, akik szerint a nevelésben a szeretet mellett a sok munka és kevés játék a meghatározó. Amerikában nagy port vert fel Amy Chua The Bottle Hymn of the Tiger Mother (A tigrisanya csatadala) című könyve, amely szerint a jó szülő gyermekét vasszigorral irányítja, és minden területen maximális teljesítményt vár el tőle.

tv2

Dr. Caplan azonban igyekszik megnyugtatni azokat a szülőket, akiket bűntudat gyötör a gyermekeikre fordított kevés idő miatt. Selfish Reasons To Have More Kids: Why Being A Great Parent Is Less Work And More Fun Than You Think (Önző érvek a több gyermek mellet: Jó szülőnek lenni több móka és kevesebb munka, mint gondolnánk) című könyve hamarosan megjelenik.

Meglátása szerint a mai szülők minden gyermekükkel kapcsolatban erejükön felül akarnak teljesíteni, ami felesleges. „Ne zsörtölődjünk állandóan a tévénézés mennyisége miatt. Ne kényszerítsük őket olyan tevékenységekre, amelyeket utálnak. Vegyük tudomásul, hogy nem a mi áldozathozatalunk, hanem a gyerek adottságai és a saját választásai döntik el, hogy sikeres felnőtt lesz-e belőle.” – írja.

A közgazdászként is dolgozó Caplan szerint álláspontját tudományos tények bizonyítják. Ikreken és örökbefogadott gyermekeken végzett kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a nevelésnek szinte semmi kihatása nincs az egyén későbbi életminőségére. A közvetlen foglalkozásoknak is csak kicsi korban van hasznuk, 12 éves kor fölött az ilyen már teljesen értelmetlen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.