Testvérek és az elhízás

Ismert, hogy az elhízásra családi halmozódás jellemző, ám különösen erős a kapcsolat a testvérek között – állítják a kutatók.

Ha azt szeretnénk tudni, el fogunk-e hízni, a legokosabb megnéznünk az idősebb testvéreinket – derül ki egy új kutatásból.

Egy kétgyermekes családban, ahol a szülők túlsúlyosak, az idősebb csemeték kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak, ha pedig az idősebb testvér elhízott, több mint ötszörösére nő annak a kockázata, hogy a kisebb testvér is az lesz – akár túlsúlyosak a szülők, akár nem.

“A testvéreknek igen nagy befolyása van” – magyarázta Matthew Harding vezető kutató, a Durham-i Duke egyetem Sanford School of Policy intézményének professzora. A gyermekek gyakran utánozzák idősebb testvérüket, ők a minták, a példaképek – a viselkedést és a testmozgást illetően is. S noha a szülőknek is jelentős szerepük van a gyermek egészségében, a testvérek még ennél is nagyobb szerepet kapnak.

Példának okáért, ha a testvérek ugyanolyan neműek, egy elhízott báttyal együtt élő öcs 11-szer nagyobb eséllyel válik maga is túlsúlyossá.

“Fel kell ismernünk annak jelentőségét, hogy a testvérek között szoros kötelék alakul ki és ezt is figyelembe kell venni az elhízás és hasonló problémák megelőzésének megtervezése során” – hangsúlyozta a szakember.

egészségtelen

Bár az eredmények mutattak összefüggést az elhízás esélye és a testvérek között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A tanulmányt az American Journal of Preventive Medicine tervezi megjelentetni.

A Yale egyetem megelőzési kutatási központjának vezetője, Dr. David Katz, aki nem volt bevonva a tanulmányba, ismerősnek ítéli meg a helyzetet. Mint mondta, reakciója egyrészt a szakemberé, aki foglalkozik az elhízás problémájával, másrészt azonban a szülőé, akinek öt gyermeke van és tökéletesen érti a testvérek közötti kötődések jelentőségét.

A családok a viselkedést-, az értékrendet- és az étkezési szokásokat is megosztják egymás között. „Ez a tanulmány bizonyos mértékig azt mutatja, hogy a gyerekek számos családi mintának vannak kitéve, melyek megvédhetik őket az elhízás ellen, de ez fordítva is igaz.”

Valószínű, hogy a testvérek közvetlenül hatnak egymásra a táplálkozás- és a fizikai tevékenységek tekintetében is, ezt már az a szülő is látja, akinek csak két gyermeke van.

Matthew Harding csapata 10 ezer amerikai háztartást vett górcső alá a tanulmányhoz és arra is rájött, hogy a gyermekkori elhízás kockázata a gyerekek számával és nemével is változik. Egy olyan családban például, ahol egy gyermek van és a szülők elhízottak, a csemete 2,2-szer nagyobb eséllyel lesz maga is túlsúlyos. A kétgyermekes családokban még erősebb kapcsolatot mutattak ki – a testvérek között.

elhízás

A tanulmány összefüggést talált a nemek és az elhízási kockázat között. Az egygyermekes családokban ugyanis a lányok kevésbé voltak hajlamosak az elhízásra, mint a fiúk.

A kétgyermekes famíliáknál a fiatalabb gyerekeket az idősebb testvérük befolyásolja, különösen, ha azonos a nemük.

A fiatalabb fiú a kétgyermekes családoknál 11,4-szer nagyobb valószínűséggel lesz elhízott, ha a bátyja is az, ám ha az idősebb gyermek lány, az öccse 6,6-szor akkora eséllyel lesz kövér. Amennyiben a fiatalabb testvér lány, nővérrel 8,6-szor akkora az esélye az elhízásra, ugyanakkor, ha bátyja van, nem figyelhető meg jelentős befolyás az elhízás tekintetében – derült ki a kutatásból.

Az, hogy a gyerekek mennyit esznek és mozognak, ugyancsak jelentős szerepet játszik az elhízás megelőzésében. Harding csapata kiderítette, hogy az egyedüli gyermekekre kevésbé jellemző a fizikai aktivitás és nagyobb valószínűséggel esznek gyorséttermi ételeket, mint azok a csemeték, akiknek van testvére.

Szerző: Napidoktor.hu/Adrina

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.