Szexuális zaklatás – Hogyan beszéljünk erről a gyerekkel?

Egy szülő alig mer arra gondolni, hogy gyermekeivel a szexuális zaklatás témaköréről kell beszélnie – nemcsak azért, mert kényes téma, hanem mert rossz elképzelni is, hogy ilyesmi megtörténhet. Valahogy azonban fel kell világosítani a gyermekeket.

A közelmúltban több híres személyiségről is kiderült, hogy szexuális zaklatást követtek el – Harvey Weinstein vagy Matt Lauer esetéről alighanem sokan hallottak. Nagy eséllyel gyermekek is hallják a híradásokat. Rosszabb esetben a környezetükben is akad valaki, akinek megfordulnak rossz gondolatok a fejében.

Napjainkban sajnos nagyon fontos tudatni a gyerekekkel, miről van szó, hogy jó eséllyel elkerülhessék az ilyen helyzeteket. Már csak az a kérdés, hogyan beszéljünk a szexuális zaklatásról.

Manapság már egy 9-10 éves csemetét is fel kell világosítani a dologról. A gyerekekkel a saját szintjükön kell beszélni arról, hogy a testük felett nem uralkodhat más. Mivel a hírekben is hallani szexuális zaklatásról, egyre nyilvánvalóbb, hogy a kényes beszélgetésekre szükség van. A kisfiúkban azt is tudatosítani kell, hogy nem számít, milyen pozícióban van és ki ő, ez nem jogosít fel arra senkit, hogy bántalmazzon egy nőt és szexuális visszaélést kövessen el.

Lányokban és fiúkban egyaránt tudatosítani kell, hogy saját testüket joguk van megvédeni, s egy szexuális érintkezéshez mindkét fél beleegyezése kell.

Mindezt fel lehet vezetni olyasmivel is, ha például egyik testvér megüti a másikat – határozottan meg kell mondani neki, hogy nem ütünk meg senkit, és mellesleg engedély nélkül nem érintjük meg a másik testét.

Meg lehet említeni azt, hogy régen a nőknek nem volt választójoguk, s ez épp annyira nem fair, mint az, hogy napjainkban van, aki veszi a bátorságot a másik szexuális zaklatásához, testének engedélye nélküli megérintéséhez. Szülőként meg kell értetni a gyerekekkel, mi az, ami erkölcsileg és morálisan megengedett, s mi kevésbé.

A szexuális zaklatás témája persze igen kényelmetlen lehet, különösen, mert a lurkók mindent láthatnak a tévében. Akad olyan szülő, aki kénytelen volt elmagyarázni az orális szex fogalmát 11 éves lányának, miután kipattant a Bill Clinton-Monica Lewinsky botrány.

A gyermekeknek meg kell tanítani a határokat és azt, hogy erejüket meddig és mire használhatják. Az erő nem arra való, hogy dominánsan uralkodjunk egy másik ember felett és kihasználjuk testi fölényünket felette.

Ezeket megvitatni a gyermekekkel különösen fontos egy olyan korban, ahol a technikai fejlődésnek köszönhetően nagyobb a határok megsértésének és a szexuális zaklatásnak az esélye is.

Természetesen, ha elkezdünk beszélni a témáról, nem magával a zaklatással kell kezdeni. A gyermeknek először érdemes feltenni olyan ártatlannak tűnő kérdéseket, mint például: „Hogyan viselkednek veled a fiúk? Hogy viselkednek a barátnőiddel?” S ugyanígy egy fiú esetében is meg lehet kérdezni, miként bánnak vele a lányok, vagy hogyan bánnak a barátaival.

Fontos, hogy a gyermeknek legyen rálátása arra, mi történik és miért – így ki tudják fejezni saját hozzáállásukat, véleményüket a dologról. S az igazán lényeges az, hogy el tudják mondani, ők hogyan érzik magukat.

El kell juttatni hozzájuk az üzenetet, már akár egészen kicsi korban is: nem megengedett dolog, sem a barátok, sem a szülők, sem az orvos vagy a tanár részéről, hogy a hozzájárulásuk nélkül érintse meg őket. Manapság ezt már kortól függetlenül nagyon fontos megtenni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.